Ο δυσκολότερος γρίφος που έχεις προσπαθήσει να λύσεις

Μπορεί να τον έχεις δεί στο διαδίκτυο, προσπάθησες όμως ποτέ να τον λύσεις; Εάν όχι, κάνε μια προσπάθεια τώρα ή περισσότερες από μία για την ακρίβεια!Όμως αξίζει τον κόπο να τεστάρεις την εξυπνάδα σου και να το αποδείξεις στους φίλους σου! Όμως σε προειδοποιω,δεν θα είναι τόσο εύκολο!

Το Harvard Business Review μπορεί να δημοσίευσε αυτό τον γρίφο το 1996, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να δυσκολεύονται να τον λύσουν μέχρι και σήμερα. Με την ευκαιρία ανακάλυψε εδώ το IQ test του 1985 που θεωρείτε ακόμα ένας από τους δυσκολότερους γρίφους.

Ο μαθηματικός Richard Smullyan, με το παρατσούκλι «ο αδιαμφισβήτητος κύριος των λογικών παζλ» από τον πρώην διδακτορικό φοιτητή Bruce Horowitz, ξεπέρασε πραγματικά τον εαυτό του με αυτό το brainteaser. Στην πραγματικότητα, ο συνάδελφος του Smullyan, ένας καθηγητής λογικής στο MIT, ονόματι George Boolos, το ονόμασε «το πιο δύσκολο λογικό παζλ που έχει υπάρξει ποτέ» και μπορούμε να δούμε γιατί.

Το αίνιγμα

Εδώ είναι το αίνιγμα, κατευθείαν από το στόμα του μαθηματικού:

«Τρεις θεοί, ο Α, ο Β και ο Γ και ονομάζονται, με κάποια σειρά, Αληθινός, Ψεύτικος και Τυχαίος. Ο Αληθινός μιλάει πάντα αληθινά, ο Ψεύτικος μιλά πάντα ψεύτικα, αλλά ο Τυχαίος μιλάει αληθινά ή ψευδώς και είναι εντελώς τυχαίο. Πρέπει να προσδιορίσετε τις ταυτότητες των Α, Β και Γ κάνοντας τρεις ερωτήσεις ναι ή όχι και κάθε ερώτηση πρέπει να τίθεται ακριβώς σε έναν θεό. Οι θεοί καταλαβαίνουν αγγλικά, αλλά θα απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις στη δική τους γλώσσα. Στην άγνωστη γλώσσα τους, οι λέξεις για «ναι» και «όχι» είναι «da» και «ja», με κάποια σειρά. Δεν ξέρεις ποια λέξη σημαίνει τι».

Λοιπόν, ποιες ερωτήσεις θα κάνατε για να προσδιορίσετε κάθε θεό; Και όχι, δεν είναι μια ερώτηση κόλπο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λάβετε τη σωστή απάντηση.

Είμαι σίγουρη και θα στοιχιματιζα ότι ο εγκέφαλος σου αισθάνεται αρκετά κατεστραμμένος σε αυτό το σημείο. Εάν είσαι έτοιμος να δεις τη λύση, δεν θα το πω πουθενά!?Εδώ είναι οι τρεις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε, σύμφωνα με το Nautilus:

Η απάντηση που μάλλον δεν κατάφερες να ανακαλύψεις μόνος σου:

Προς τον θεό Α: «Το «da» σημαίνει «ναι» αν και μόνο αν είσαι Αληθής και αν και μόνο αν το Β είναι Τυχαίο;» (Υποθέσαμε ότι ο Α είπε, «ja», κάνοντας το Β Σωστό ή Λάθος).

Προς θεό Β: «Το «da» σημαίνει «ναι» αν και μόνο αν ο Πλούτωνας είναι πλανήτης νάνος;» (Υποθέσαμε ότι ο Β είπε, «ντα», κάνοντας το Β Αληθινό.)
Και στον θεό Β (Αληθινό) πάλι: «Το «da» σημαίνει «ναι» αν και μόνο αν το Α είναι Τυχαίο;» Δεδομένου ότι το B είναι Αληθινό, πρέπει να πει «da», που σημαίνει ότι το A είναι Τυχαίο, αφήνοντας το C να είναι ο Ψεύτικος.

Μην χτυπάτε τον εαυτό σας αν εξακολουθείτε να είστε λίγο μπερδεμένοι.Απλώς εάν επιθυμείτε διαβάστε την λύση κάμποσες φορές ακόμα!

Πηγές:

https://www.newsbomb.gr/

https://www.athensmagazine.gr/

https://el.m.wikipedia.org/wiki

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης