Αλευρομουτζουρώματα

Η ιστορία του εθίμου του Αλευρομουτζουρώματος έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων, πιθανότατα στη Βυζαντινή εποχή,περίοδο κατά την οποία οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων έβαφαν τα πρόσωπά τους.Αρχισε να εφαρμόζεται απο το 1840 και μετά, η γιορτή αυτή πήρε μεγάλες διαστάσεις καθώς οι ναυτικοί αποχαιρετούσαν με αυτό τον τρόπο τις οικογένειές τους.Στο λιμάνι του Γαλαξειδίου ξεκινούσε ο αλευροπόλεμος στο οποίο λάμβαναν μέρος μόνο άνδρες και πετούσαν αλεύρι μεταξύ τους. Οι γυναίκες συμμετείχαν πολύ αργότερα. Οι επισκέπτες που δεν ήθελαν να αλευρωθούν έπρεπε να έχουν οπωσδήποτε μια μουτζούρα ή ένα σταυρό στο μέτωπο από βερνίκι παπουτσιών.Το έθιμο αυτό διοργανώνετε κάθε χρονιά στο Γαλαξίδι όπου οι καρναβαλιστές πασαλείφονται με αλεύρι και χορεύουν κυκλικά κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα με μουσικές. Ο πόλεμος αυτός ξεκινάει με τη διανομή του αλευριού από τον Δήμο, όπου παρέχεται δωρεάν σε όλους!!Με αφορμή αυτο η πόλη αποχτά άλλο χρώμα και όχι τυχαία, αφού εκείνη τη μέρα “βάφεται” με πολλά χρώματα -με όσα επιλέξουν να χρωματίσουν το αλεύρι που πετούν σε τεράστιες ποσότητες όσοι συμμετέχουν στον τοπικό έθιμο, τα αλευρομουτζουρώματα. Με ρίζες από το Βυζάντιο ή τη Σικελία, το έθιμο καλά κρατεί τους τελευταίους 2 αιώνες, μετατρέποντας για μία μέρα το Γαλαξίδι στην πιο πολύχρωμη “εμπόλεμη” ζώνη.

Γενικότερα είναι ένα έθιμο γεμάτο διασκέδαση και δημιουργικές στιγμές..πιστεύω πως αξίζει να ζήσουμε την εμπειρία αυτή,αφού θα μας κάνει να γυρίσουμε πίσω στα παιδικά μας χρόνια!!!

Kathari_Deytera-400x284

https://alevromoutzouroma.gr/

ΠΗΓΕΣ:https://www.olivemagazine.gr/gastronomika/taxidevontas/ellada/fygame-gia-alevromoutzouromata-s/  & https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B6%CE%BF%CF%8D%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης