Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα μεγάλων και επιβλητικών βράχων από ψαμμίτη, οι οποίοι βρίσκονται έξω από την Καλαμπάκα και πιο συγκεκριμένα στο νομό Τρικάλων, στην Θεσσαλία. Τα μοναστήρια των Μετεώρων είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων βράχων. Είναι το δεύτερο σημαντικότερο μοναστηριακό σύμπλεγμα στην Ελλάδα, μετά από το Άγιον Όρος και περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Λόγω της ιδιαίτερης θρησκευτικής και ιστορικής τοποθεσίας των Μετεώρων, το κατηχητικό της Αγίας Τριάδος Καρπενησίου μας έδωσε την δυνατότητα να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε από πιο κοντά δύο μοναστήρια τού μοναστηριακού αυτού συμπλέγματος, τη Μονή Βαρλαάμ και την μονή Αγίου Στεφάνου.
Η Μονή Βαρλαάμ ή Μονή των Αγίων Πάντων είναι ανδρικό μοναστήρι στα Μετέωρα, στην κορυφή απότομου βράχου. Είναι ένα από τα έξι που συνεχίζουν να είναι ενεργά στα Μετέωρα Η μονή δημιουργήθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, αλλά το όνομά της πήρε από τον ασκητή Βαρλαάμ, ο οποίος εγκαταστάθηκε στον βράχο τον 14ο αιώνα. Είναι γνωστή για το σημαντικό αρχείο που διατηρεί. Η μονή οργανώθηκε από τους αδελφούς Νεκτάριο και Θεοφάνη, τους λεγόμενους Αψαράδες, από την Ήπειρο στις αρχές του 16ου αιώνα. Το 1518 ανακαίνισαν το παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών, το οποίο είχε κτίσει ο Βαρλαάμ. Το καθολικό της μονής, αφιερωμένο στους Άγιους Πάντες, είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός αθωνίτικου τύπου και χρονολογείται από το 1541. Σε αυτό το μοναστήρι μας ξενάγησε ένας καλοσυνάτος μοναχός και μας έδειξε την αγιογράφηση αλλά και τον τρόπο ζωής των παλαιότερων μοναχών. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το χειροκίνητο δίχτυ, με το οποίο ανέβαιναν μοναχοί και υλικά από τη βάση του βράχου έως το μοναστήρι, καθώς δεν υπήρχε πρόσβαση στη μονή με κάποιο άλλο τρόπο.
Στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου βρίσκεται η ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου, γνωστή μεταξύ άλλων από το γεγονός ότι σε αυτήν υπάρχει η τίμια Κάρα του Αγίου Χαραλάμπους. Ως κτήτορες της Ιεράς Μονής αναφέρονται ο Όσιος Αντώνιος, ο οποίος μόνασε στις αρχές του 15ου αιώνα και ο Όσιος Φιλόθεος, ο οποίος μόνασε στα μέσα του 16ου αιώνα. Η Μονή διακρίθηκε για την μεγάλη της προσφορά κατά του εθνικούς αγώνες της πατρίδας μας και ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, όπου χρησίμευσε ως αρχηγείο και καταφύγιο των Μακεδονομάχων, ενώ την περίοδο της γερμανικής κατοχής η μονή βομβαρδίστηκε (1943) και καταστράφηκε ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους και ο ηγούμενος της μονής συνελήφθη και φυλακίστηκε. Το 1961 η μονή μετατράπηκε σε γυναικεία και εγκαταστάθηκε νέα αδελφότητα. Οι δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν μεγάλες και οι συνθήκες διαβίωσής τους ιδιαίτερα αντίξοες. Η είσοδος της μονής είναι ιδιαίτερα επιβλητική καθώς εισέρχεσαι σε λαξευμένο βράχο για να αποκαλυφθεί το μεγαλείο της. Παντού βλέπεις εκτός από Ιερές Εικόνες και εικόνες Ηρώων της επανάστασης του 1821 και του Μακεδονικού Αγώνα. Την ξενάγησή μας την ανέλαβε μία μικρή σε ηλικία μοναχή, η μοναχή Παϊσία, ιδιαίτερα πρόσχαρη και φιλόξενη. Όλες οι μοναχές ήταν με το χαμόγελο στα χείλη και τα πρόσωπά τους εξέπεμπαν χαρά. Με εντολή της ηγουμένης μας δόθηκαν ως ευλογία σταυρουδάκια και βιβλία, δώρο όπως μας είπαν από τον Άγιο Στέφανο και τον Άγιο Χαράλαμπο.
Η εκδρομή αυτή θα μείνει ιδιαίτερα χαραγμένη στη μνήμη μας, λόγω της μεγαλειώδους εντύπωσης που μας έκαναν οι Μονές που επισκεφθήκαμε, τόσο λόγω της ιστορικής σημασίας, του ιδιαίτερου ανάγλυφου της τοποθεσίας, αλλά και του μεγαλείου της Χριστιανικής μας κληρονομιάς.
ΠΗΓΕΣ:
https://el.wikipedia.org/wiki/Μετέωρα
https://el.wikipedia.org/wiki/Μονή_Βαρλαάμ
https://www.monastiria.gr/iera-moni-agiou-stefanou-meteora/