ΟΙ ΚΟΥΡΟΙ ΤΟΥ ΦΛΕΡΙΟΥ

Οι Μέλανες είναι χωριό της πεδινής δυτικής Νάξου, σε υψόμετρο 110-160 μέτρων και 414 κατοίκους (απογραφή 2011). Απέχει 9χλμ από την Χώρα της Νάξου. Βρίσκεται σε παράκαμψη ενός χιλιομέτρου του οδικού άξονα Χώρας Νάξου – Κουρουνοχωρίου – Κυνιδάρου και μεταξύ των χωριών Άγιος Θαλάλαιος και Κουρουνοχώρι. Είναι κτισμένο σε βορειοανατολική πλευρά λόφου απέναντι από τους Μύλους. Δύο από τα χαρακτηριστικότερα αγάλματα- μνημεία όχι μόνο της Νάξου αλλά της Ελλάδας, είναι ο Κούρος και η Κόρη, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Μελάνων. Ο Κούρος και η Κόρη των Μελάνων, βρίσκονται στην περιοχή Φλεριό, μετά το χωριό Μύλοι και πριν από το χωριό Κυνίδαρος, που απέχει περίπου 9 χλμ. από τη Χώρα.

ΚΟΥΡΟΣ 2

Περιοχή του Φλεριού

Στο Φλεριό στην αρχαιότητα (αλλά και στις μέρες μας) υπήρχε άφθονη ροή τρεχούμενων υδάτων που τροφοδοτούσαν την περιοχή. Ο πλούτος αυτός, μαζί με την ύπαρξη μαρμάρων ευνόησαν την ανάπτυξη λατομείων, εργαστηρίων και σχολών γλυπτικής τον 6ο αιώνα π.Χ.. Τα αξιοθέατα στην περιοχή είναι:

  • Κοντά στο ιερό του Φλεριού, υπάρχουν ημιτελείς δύο κούροι από τους οποίους ο ένας είναι εύκολα προσβάσιμος, ενώ ο δεύτερος είναι στην κοντινή περιοχή «Φαράγκι» και απαιτεί λίγη πεζοπορία. Οι κούροι είναι ημιτελείς γιατί θα τους ολοκλήρωναν στο σημείο που τους τοποθετούσαν. Ο λόγος ήταν ότι φοβόντουσαν μην γίνει κάποιο ατύχημα και πάθουν κάποια ζημιά κατά τη μεταφορά τους, όπως έγινε σε αυτούς τους δύο.
  • Ο Κούρος είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της Ναξιακής μαρμαρογλυπτικής. Έχει μήκος 6 μ. και έχει φτιαχτεί περίπου το 570 π.Χ.. Πρόκειται για το ημιτελές άγαλμα ενός εφήβου που βρίσκεται «ξαπλωμένος» μέσα σε ένα περιβόλι και το ένα του πόδι είναι σπασμένο. Εκεί κοντά είναι το αρχαίο λατομείο και εικάζεται πως το πόδι του έσπασε κατά την μεταφορά του αγάλματος.
  • Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το υδραγωγείο του Φλεριού, που στην αρχαϊκή και ρωμαϊκή εποχή μετέφερε νερό στην αρχαία πόλη της Νάξου. Αν και για την εποχή του ήταν μεγάλο έργο και η κατασκευή του χρειάστηκε πολλά χρόνια, στις μέρες μας έχουν απομείνει κάτι λίγα ερείπια.

ΚΟΥΡΟΣ 1

ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  (Α1)

ΚΟΝΔΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ  (Α1)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης