ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΡΟΣΙΑΝΗ

Η Παναγία η Δροσιανή είναι η αρχαιότερη εκκλησία των Βαλκανίων. Βρίσκεται στη Μονή της Νάξου. Χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. στα θεμέλια του ναού της θεάς Αθηνάς Δρόσου και του Άρη. Η επικρατέστερη άποψη για τη προέλευση  του όνοματός της είναι πως σε περίοδο ανομβρίας οι κάτοικοι του νησιού κατέφυγαν στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ώστε να μην ξεραθούν οι μπαξέδες και τα δέντρα τους.

ΔΡΟΣΙΑΝΗ 1

Η θαυματουργή δράση της όμως δεν σταματά  εκεί, αφού φημολογείται πως έσωσε δυο  παιδιά από το διπλανό χωριό, τα όποια βρίσκονταν μόνα τους, όταν το σπίτι στο οποίο βρισκόντουσαν  έπιασε φωτιά .Όταν τα παιδιά ρωτήθηκαν πώς κατάφεραν να βγουν ζωντανά, απάντησαν πως τα βοήθησε μια γυναίκα από τη Μονή. Αφού η μητέρα άκουσε την περιγραφή που της έδωσε το μεγαλύτερο παιδί της, κατάλαβε αμέσως ότι επρόκειτο για θαύμα. Έτσι ξεκίνησε την αναζήτηση της μυστηριώδους σωτήρος στις εκκλησίες του χωριού. Το παιδί μόλις πέρασε το κατώφλι της εκκλησίας έδειξε την εικόνα της Παναγίας  και ανακοίνωσε πως αυτή ήταν η γυναίκα που τους έσωσε.

Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού και όλοι οι χώροι του, εσωτερικά και εξωτερικά είναι σε σχήμα σταυρού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες του ναού , με εικονογραφικές ιδιοτυπίες που δε συναντώνται σε άλλο αντίστοιχο μνημείο, όπως η αναπαράσταση του δόγματος της διπλής φύσης του Ιησού, δηλαδή της θείας και της ανθρώπινης.

Η εκκλησία αποτελεί δημοφιλές μνημείο της Νάξου και  δέχεται χιλιάδες επισκέψεις κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Παρασκευή, οπότε αναβιώνει το “έθιμο των αρτιδίων”, που τις ρίζες του βρίσκουμε την εποχή του Βυζαντίου.

ΔΡΟΣΙΑΝΗ 2

ΖΟΥΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ  (Α1)

ΜΑΓΚΑΝΑΡΗ ΑΡΤΕΜΙΣ  (Α2)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης