Ενόργανη γυμναστική

αλμα μελισσανίδη

Άλμα Μελισσανίδη, Σύδνεϋ 2000

Η ενόργανη γυμναστική είναι το πιο παλιό, δημοφιλές και εντυπωσιακό άθλημα της αγωνιστικής γυμναστικής. Η ονομασία της προκύπτει από το γεγονός ότι ο αθλητής ή η αθλήτρια εκτελεί ένα πρόγραμμα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο όργανο, με ή χωρίς χρονικό περιορισμό (ανάλογα με το όργανο) και χωρίς τη συνοδεία μουσικής (με εξαίρεση τις ασκήσεις εδάφους γυναικών).

πετρούνιας

Λευτέρης Πετρούνιας

Η ενόργανη γυμναστική ανήκει στην κατηγορία των αθλημάτων κρίσης, στα οποία η επίδοση κάθε αθλητή καθορίζεται από τη βαθμολογία που του δίνει μια ειδική επιτροπή κριτών. Ένα πρόγραμμα αποτελείται από μια σειρά κινήσεων που βαθμολογούνται ανεξάρτητα, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας τους και την αρτιότητα -τεχνική και καλλιτεχνική- με την οποία εκτελούνται. Η τελική βαθμολογία για το σύνολο του προγράμματος προκύπτει από το άθροισμα των βαθμών που συγκέντρωσε κάθε κίνηση ξεχωριστά. Οι ασκήσεις ή αλλιώς τα αγωνίσματα που συνθέτουν το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής παίρνουν το όνομά τους από το όργανο στο οποίο εκτελεί κάθε φορά το πρόγραμμά του ένας αθλητής ή μία αθλήτρια.

tampakos-gimnastiki

Δημοσθένης Ταμπάκος

Οι άντρες διαγωνίζονται σε έξι αγωνίσματα-όργανα (κατά σειρά διεξαγωγής σε έναν πλήρη αγώνα): ασκήσεις εδάφους, πλάγιο ίππο, κρίκους, άλμα, δίζυγο και μονόζυγο, ενώ οι γυναίκες σε τέσσερα: άλμα, δίζυγο ή ασύμμετρους ζυγούς, δοκό ισορροπίας και ασκήσεις εδάφους (με τη συνοδεία μουσικής).

Η ελληνική ενόργανη γυμναστική είχε κατακτήσει έξι μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα, αλλά από τότε και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960 βρισκόταν σε μαρασμό. Η επανεμφάνισή της στο προσκήνιο των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε το 1988 στη Σεούλ με τη Φωφώ Βαρβαριώτου, αλλά η εκτόξευσή της στα υψηλότερα επίπεδα του διεθνούς ανταγωνισμού ξεκίνησε το 1996 στην Ατλάντα. Εκεί είχαμε αφενός τη συμμετοχή της ομάδας των γυναικών και αφετέρου την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στις ασκήσεις εδάφους από τον Ιωάννη Μελισσανίδη. Ο δρόμος είχε ανοίξει. Με δεκάδες διακρίσεις και μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις, ο Δημοσθένης Ταμπάκος στους κρίκους και ο Βλάσης Μάρας στο μονόζυγο συγκαταλέγονται εδώ και χρόνια ανάμεσα στους κορυφαίους γυμναστές στον κόσμο στα όργανά τους. Σημαντικές επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο έχουν επίσης σημειώσει από το 2000 και έπειτα οι Βασίλης Τσολακίδης (δίζυγο), Λευτέρης Κοσμίδης (ασκήσεις εδάφους) και Στεφανί Μπιμπίσκου (δοκό ισορροπίας).

Πηγή: Wikipedia

Λίλα Κρίστιαν, Στ΄1 τάξη

Σχολιάστε

Top