Η ομάδα ”TUCER” (Technical University of Crete Eco Racing) είναι μία ελληνική ομάδα η οποία έχει την έδρα της στο Πολυτεχνείο Κρήτης εντός του νομού Χανίων και ασχολείται με την κατασκευή πρωτότυπων ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έχουν σαν καύσιμο το υδρογόνο.
Δύο μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας του Γενικού Λυκείου της Νέας Κυδωνίας ανέλαβαν να πάρουν συνέντευξη από την ομάδα αυτή έτσι ώστε να γνωρίσουμε την TUCER και να μάθομε για την δουλειά της.
-
Ποια χρονιά ιδρύθηκε η ομάδα και πόσα χρόνια ασχολείστε;
Η ομάδα και η ιδέα της ξεκίνησε από το 2007, συνεπώς δουλεύουμε σε αυτήν την ιδέα 15 χρόνια!
-
Πώς λειτουργεί η ομάδα και πόσες υποομάδες υπάρχουν μέσα σε αυτή;
Για να επιτευχθεί όλο αυτό πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη εξέλιξη αλλά και κατανόηση από όλα τα μέλη· για αυτό λοιπόν έχουμε χωριστεί σε 3 υποομάδες οι οποίες είναι οι εξής:
- Μηχανικοί: Η ιδιότητα της υποομάδας αυτής είναι ο έλεγχος του σκελετού του αυτοκινήτου και φυσικά τα μηχανολογικά εξαρτήματα.
- Ηλεκτρονικοί: Η εξειδίκευση της συγκεκριμένης υποομάδας είναι τα ηλεκτρολογικά του αμαξιού (φώτα, καλωδιώσεις, πλακέτες κλπ.). Επιπλέον ελέγχουν και το μοτέρ για τα εξαρτήματα και τις απαραίτητες καλωδιώσεις.
- Μάρκετινγκ: Η υποομάδα αυτή αναζητά χορηγούς για την έρευνα και τα εξαρτήματα των αυτοκινήτων. Επίσης ασχολείται και με τα social media της ομάδας.
-
Τι πρόοδος υπάρχει και σε ποιο στάδιο βρίσκεστε με το παρόν αυτοκίνητο που κατασκευάζετε;
Προχωράμε πολύ καλά, καθώς είναι σχεδόν έτοιμο. Πραγματοποιούνται κάποιες τελευταίες βελτιώσεις ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή απόδοση.
-
Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια μειονεκτήματα αλλά και πλεονεκτήματα μέσα από όλο αυτό;
Η ομάδα έχει τα καλά και τα κακά της. Μέσα από αυτήν αποκτάς καινούργιες εμπειρίες φίλους και γνώσεις· ωστόσο είναι αρκετά κουραστικό καθώς εργάζεσαι πολλές ώρες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις δεν έχουν σχεδόν πάντα εφικτές λύσεις.
-
Ποιες δυσκολίες συναντάτε συνήθως;
Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα σαν ομάδα είναι με τα ανταλλακτικά, διότι τα βρίσκουμε μόνο στο εξωτερικό και καθυστερούν στην παράδοση. Επίσης, μερικές φορές δεχόμαστε πίεση χρόνου καθώς δεν μας μένει πάντα αρκετός διαθέσιμος χρόνος μέχρι έναν διαγωνισμό.
-
Σε τι θα ωφελήσει αυτό πού κάνετε;
Η ομάδα συμβάλει στην έρευνα πάνω στον τομέα της οικολογικής αυτοκίνησης. Έτσι, τα αυτοκίνητα μας είναι οικολογικά προς το περιβάλλον και παράγουν μηδενικούς ρύπους.
-
Από πού προήλθε η ιδέα για την ομάδα αυτή;
Η ομάδα ξεκίνησε από καθηγητές οι οποίοι είχαν πάθος για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ξεκίνησαν, λοιπόν, με το πρώτο τους αυτοκίνητο το οποίο περιείχε κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αργότερα κατασκεύασαν 3 ακόμα αυτοκίνητα τα οποία ήταν υδρογονοκίνητα και έτσι σιγά σιγά στην ομάδα εντάχθηκαν και φοιτητές.
-
Τι ανταπόκριση υπάρχει;
Φέτος είχαμε συνολικά 50 αιτήσεις από όλους τούς τομείς. Στην αγορά έχουν ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζονται υδρογονοκίνητα αυτοκίνητα όπως το Mirai της Toyota.Η δυσκολία σε όλο αυτό είναι στο ότι δεν υπάρχουν ακόμα πρατήρια υδρογόνου. Στο κοντινό μέλλον πολλές χώρες θέλουν το υδρογονοκίνητο όχημα ως μοναδική επιλογή αυτοκινήτου.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό όλο αυτό πού συμβαίνει και ελπίζουμε όλοι σε ένα μέλλον καλύτερο για το περιβάλλον μας!
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τους:- ΑΡΧΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
- ΒΑΛΤΣΕΒ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ