Η επίδραση του διαδικτύου στους εφήβους

Ζούμε σε μία σύνθετη και γοργά εξελισσόμενη κοινωνία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι έφηβοι να χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο, το οποίο αποτελεί πηγή ευκαιριών και ρίσκων. Στην πραγματικότητα, ποια είναι η επίδραση του διαδικτύου στους εφήβους της σύγχρονης εποχής μας;

Εφηβεία και διαδίκτυο είναι πλέον συνδεδεμένα μεταξύ τους. Τι κάνει το διαδίκτυο τόσο ελκυστικό; Οι έφηβοι μπορούν να βρουν σ’ αυτό ευκαιρίες που αφορούν την μάθηση, την επικοινωνία, την διασκέδαση μέσω ηλεκτρονικών παιχνιδιών, με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς χρονικούς περιορισμούς, ανταμείβοντάς τους μέσα από αισθήματα ενθουσιασμού, ανεξαρτησίας και βοηθώντας τους να ηρεμήσουν, να αντιμετωπίσουν το άγχος τους και την βαρεμάρα τους και την ανάγκη κοινωνικοποίησης τους μέσα από κάποια ομάδα.

Η συχνή και ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου χωρίς όρια εκτός από ελκυστική μπορεί να γίνει και επικίνδυνη. Κάνοντας κατάχρηση του διαδικτύου, μπορεί να προκληθεί εθισμός, διαδικτυακή παρενόχληση, διαδικτυακή αποπλάνηση από αγνώστους. Λόγω της συνεχούς έκθεσης τους σε ερεθίσματα έχουν αρνητικές συνέπειες στον ύπνο, την συγκέντρωση και την μνήμη. Επίσης, έχουν εκρήξεις θυμού και κοινωνική απομόνωση από κοντινά τους πρόσωπα, όπως οικογένεια και φίλους.

Συμπερασματικά, το διαδίκτυο είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο  με ισχυρή επίδραση στην καθημερινότητα των εφήβων, το οποίο ωστόσο χρειάζεται οδηγίες χρήσεις. Εκπαίδευση και συνεχής ενημέρωση των εφήβων της ορθής χρήσης του από τους γονείς και τα σχολεία, είναι ένας καλός τρόπος για να μάθουν οι έφηβοι πώς να χειρίζονται σωστά το διαδίκτυο.

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: Δημοσθένης Ταλουμτζής

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης