Αρχαίο Θέατρο Μίεζας (των μαθητών/τριών Βαταντζή Α., Ντουράκου Ά., Τζαλλίλη Γ.)

Στην ευρύτερη περιοχή των σύγχρονων οικισμών Κοπανού και Λευκαδίων βρίσκεται η αρχαία Μίεζα, η οποία με βάση αρχαίους συγγραφείς και γεωγράφους είναι μια από τις πόλεις της «ερατεινής Ημαθίας».

Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή τεκμηριώνεται ανασκαφικά από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

Στη Νάουσα του Νομού Ημαθίας, στην πόλη μας,  στους πρόποδες του Βερμίου και σε ένα εύφορο πεδινό τοπίο αποκαλύπτεται σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες μία σπουδαία μακεδονική πόλη, η αρχαία Μίεζα.

Τα διάσπαρτα αρχαιολογικά κατάλοιπα από την ευρύτερη περιοχή της Μίεζας φανερώνουν μία δυναμική μακεδονική πόλη, που αναπτύσσεται ιδιαίτερα στους χρόνους των Μακεδόνων βασιλέων, αλλά συνεχίζει να ευημερεί και στους μετέπειτα αιώνες.

Πρώτα εντοπίστηκαν οι μεγάλοι μακεδονικοί τάφοι των Λευκαδίων, και λίγο αργότερα ο χώρος του Νυμφαίου κοντά στη Νάουσα, που ταυτίζεται με τη Σχολή του Αριστοτέλους.

Στην τοποθεσία «Τσιφλίκι», όπως ονομάζεται ο λόφος που υψώνεται νότια του χωριού Λευκάδια υπάρχουν εκτεταμένες αρχαιότητες των ύστερων ρωμαϊκών, αλλά και των παλαιοχριστιανικών χρόνων, που μαρτυρούν ότι η ζωή στην ευρύτερη περιοχή της Μίεζας συνεχίζεται ακμαία μέχρι και τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες.

Το αρχαίο θέατρο της Μίεζας είναι από τα σημαντικότερα  οικοδομήματα που βρέθηκαν στην περιοχή μας.

Η Μίεζα ήταν μια μικρή πόλη της  Ημαθίας, χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου στη μέση περίπου του δρόμου που ένωνε τις Αιγές. Η γεωγραφική θέση και το παραδεισένιο τοπίο με την πλούσια χλωρίδα σε μαγεύει. Η γεωγραφική της θέση είναι ίσως και ο λόγος για τον οποίο ο Φίλιππος Β’ διάλεξε τη Μίεζα για να εγκαταστήσει εκεί τη σχολή όπου ο Αριστοτέλης θα δίδασκε το γιο και διάδοχό του, Μέγα Αλέξανδρο.

Με κλικ στον σύνδεσμο κάνε μία περιήγηση στην περιοχή: https://youtu.be/476uVbICqyY

ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΣ: ΕΔΩ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ!

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΑΡΘΡΟΥ:

Βαταντζής Αντώνης

Ντουράκου Άγγελος

Τζαλλίλη Γεωργία

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης