Μακεδονικός Τάφος της Κρίσεως στη Νάουσα (της μαθήτριας Πετρά Χ.)

Ο Τάφος της Κρίσεως, επίσης γνωστός ως  Μεγάλος Τάφος των Λευκαδίων, είναι  από τους σημαντικότερους και καλύτερους διατηρημένους μακεδονικούς τάφους που έχουν έρθει στο φως μέχρι σήμερα.

Οφείλει την ονομασία του στην ζωγραφική παράσταση που τον διακοσμεί και έχει ως θέμα την κρίση του νεκρού. Ο νεκρός εικάζεται ότι είναι ο σωματοφύλακας του Μεγάλου Αλεξάνδρου Πευκέστα και μετέπειτα Σατράπης της Περσίας , που καταγόταν από την  τοπική περιοχή της αρχαίας Μίεζας.

Χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. και ξεχωρίζει για τις μνημειώδης διαστάσεις του και την επιβλητική του πρόσοψη. Ο τάφος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 230 μέτρων από τον Τάφο των Ανθεμίων και 1.400 μέτρων από τα Λευκάδια της Ημαθίας (6,5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Νάουσας).

Το μνημείο ανήκει στον τύπο του διθάλαμου  μακεδονικού τάφου με καμαρωτή στέγη και καλυπτόταν με χωμάτινο τύμβο. Η πρόσοψη του είναι διώροφη, συνδυάζει το δωρικό με τον ιωνικό ρυθμό.

Ο «πρώτος» όροφος είναι δωρικού ρυθμού με τέσσερις ημικίονες επάνω στους οποίους στηρίζεται το δωρικό γείσο. Πάνω από το γείσο αναπτύσσεται ο «δεύτερος όροφος»  της πρόσοψης.

Αποτελείται από έξι μικρούς ιωνικούς ημικίονες, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν διαστήματα διαμορφωμένα ως ψευδόθυρες. Το αέτωμα πρέπει να διέθετε γραπτή διακόσμηση. Ο προθάλαμος, αν και δεν έχει ανασκαφεί πλήρως, φαίνεται ότι δεν διέθετε γραπτές παραστάσεις. Αντίθετα, ο νεκρικός θάλαμος με την αρχιτεκτονική διάρθρωση των τοίχων θυμίζει έντονα τις εσωτερικές όψεις σπιτιών της Πέλλας και της Δήλου. Βαθύ γαλάζιο, κόκκινο και λευκό είναι τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο θάλαμο, ενώ ιωνικά κυμάτια, ρόδακες και ταινίες διακοσμούν τα διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη.

Ο τάφος της Κρίσεως εντοπίσθηκε τυχαία το 1954 κατά τις εργασίες διάνοιξης επαρχιακού δρόμου και ανασκάφηκε από τον καθηγητή Φώτιο Πέτσα κατά τα έτη 1954-1964. Είχε υποστεί σοβαρές φθορές , τόσο στην καμάρα του προθαλάμου όσο και στην πρόσοψη. Εργασίες συντήρησης  έγιναν το 1998, ενώ σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο ανάδειξης του μνημείου, που προβλέπει και νέα πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΤΑΦΟΣ ΚΡΙΣΕΩΣ 2

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΡΘΡΟΥ:

Χαρά Πετρά

ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΟΥ: Εδώ, Εδώ και Εδώ!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης