Τρεις Ιεράρχες

ΑΠΟ: tsatsarois - Ιαν• 29•16

Στις 30 Ιανουαρίου, κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την μνήμη των Τριών Ιεραρχών. H γιορτή τους από το 1842 λέγεται και Γιορτή των Γραμμάτων, αφού οι Τρεις Ιεράρχες ήταν Μεγάλοι Δάσκαλοι αλλά και Πατέρες της Εκκλησίας.

Οι Τρεις Ιεράρχες είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος.

ierarxes-620x330

Η γιορτή τους είναι η γιορτή της παιδείας και των γραμμάτων, γιορτή των δασκάλων και των καθηγητών. Είναι γιορτή τόσο σχολική όσο και Χριστιανική.

Σχολική είναι γιατί οι Τρεις Ιεράρχες ήταν άνθρωποι μορφωμένοι, σοφοί δάσκαλοι, φημισμένοι ρήτορες και συγγράφεις. Πρόσφεραν πάρα πολλά στα γράμματα, διαθέτοντας όλη την περιουσία τους.

Χριστιανική είναι γιατί και οι τρεις ήταν ευσεβείς Ιεράρχες, επιφανείς θεολόγοι, με κοινωνική προσφορά και φιλανθρωπικό έργο, που διέθεσαν την ζωή τους στην πίστη τους στον Χριστό.

Το έργο των Τριών Ιεραρχών είναι πολύ μεγάλο. Όλοι οι φτωχοί, οι άρρωστοι, τα ορφανά και οι ηλικιωμένοι έβρισκαν καταφύγιο κοντά τους. Η μεγάλη τους καρδιά και η χριστιανική ψυχή τους γίνονταν στέγη για όσους είχαν ανάγκη. Ήταν τόση η καλοσύνη και η φιλανθρωπία τους, που δεν υπολόγισαν τα πλούτη και τα χρήματά τους. Τίποτα δεν κράτησαν για τον εαυτό τους. Όλα τα υπάρχοντά τους τα διέθεσαν για να δώσουν χαρά στους συνάνθρωπούς τους. Πολλές φορές οι Ιεράρχες με τα ίδια τους τα χέρια, έδεναν τις πληγές των αρρώστων. Τίποτε δεν τους φόβιζε. Ακόμη και τους λεπρούς περιποιούνταν. Οι Τρεις Ιεράρχες ήταν και ιεραπόστολοι. Δίδασκαν τη Χριστιανική θρησκεία και το Λόγο του Θεού με πάθος, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μεγάλη τους μόρφωση, τους έφερε αντιμέτωπους με βασιλιάδες και άρχοντες. Δίκαια, λοιπόν, ονομάστηκαν Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας και Προστάτες των Γραμμάτων και των Σχολείων.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι μεγάλοι παιδαγωγοί στην ζωή των Τριών Ιεραρχών υπήρξαν, κυρίως, οι Άγιες μητέρες τους. Αυτές υπήρξαν σαρκικές μητέρες αλλά και πνευματικές. Αυτές τους κυοφόρησαν, τους γέννησαν, τους ανέθρεψαν, τους στήριξαν με τις προσευχές τους και τις συμβουλές τους. Οι μητέρες τους, λοιπόν, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ζωή τους με κάθε δυνατό τρόπο, αφού ήταν αυτές που διαμόρφωσαν μετά τον Θεό τις προσωπικότητές τους και το χαρακτήρα τους.

Συντάκτρια:

Τούσια Θεοδώρα

2 Comments

  1. Ο/Η Ξανθούλα Σωτηράκη λέει:

    Καλή φώτιση & καλή πρόοδο, παιδιά!!

Σχολιάστε

Top