Σχολικός Εκφοβισμός

ΑΠΟ: Χριστοφορίδης Χρήστος - Δεκ• 24•16

bullying-1

 

Ο Σχολικός  Εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και απασχολεί όλόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι μια μορφή νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου και έχει σχέση με τη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση.

Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).

Τα παιδιά που γίνονται θύματα σχολικού εκφοβισμού αρχικά νοιώθουν φόβο, απόγνωση και παρουσιάζουν τάσεις φυγής. Αισθάνονται ότι απειλούνται, τρομάζουν, αρνούνται να πάνε σχολείο και παρουσιάζουν συμπτώματα σχολικής φοβίας. Μπορεί, επίσης, να γίνουν επιθετικά και νευρικά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα ίδια τα παιδιά-θύματα μπορούν να γίνουν θύτες σε άλλα παιδιά ή στα αδέρφια τους στο σπίτι.

Το παρακάτω βίντεο αποτελεί την εργασία των μαθητών του Γ3 τμήματος του σχολείου μας, με θέμα τον Σχολικό Εκφοβισμό.

Συμμετέχοντες: Μακρής Βασίλης, Κουτσούκος Γιάννης, Μάιπας Νίκος, Λάμπης Δημήτρης, Μαμουρέλης -Παππάς Γιώργος, Κέκιας Δημήτρης.

Επιβλέψη – Συντονισμός: Κα Παρανόμου Βάσω

2 Comments

  1. Ο/Η Paranomou λέει:

    Ευχαριστώ τους μαθητές του Γ3 για την προσπάθειά τους. Συνεργάστηκαν υπέροχα.
    Παρανόμου Βασιλική

  2. Ο/Η Ελένη Δεληγιάννη λέει:

    Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού δεν πρέπει να αφήνει κανέναν αδιάφορο.
    Μπράβο και στους μαθητές και στη συνάδελφο!

Σχολιάστε

Top