ΜΑΣΚΑΡΕΜΕΝΕΣ…..ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΑ.

ΑΠΟ: kontogeorgm - Φεβ• 22•15
Ας παρακολουθήσουμε  πώς γιορτάζεται η Αποκριά σε διάφορες ελληνικές πόλεις και νησιά:
ΚΟΖΑΝΗ (ΦΑΝΟΙ)
karna-7Η Κοζάνη είναι φημισμένη για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της. Μια απ” αυτές είναι και οι Φανοί.
Πρόκειται για  μια γιορτή με ξεφάντωμα γύρω από το βωμό της αποκριάτικης εορταστικής πυράς της κάθε γειτονιάς, με παραδοσιακές λιχουδιές και οινοποσία, τραγούδι, χορό κι αθυροστομία χωρίς όρια. Απαιτεί προετοιμασία και οργάνωση,γεγονός που συσπειρώνει τη γειτονιά. Κάθε μέρα και σε διαφορετική γειτονιά ανάβει κι ένας φανός κι αμέσως γύρω του  ξεκινούν να ηχούν οι ρυθμοί των χάλκινων, το τραγούδι και ο χορός  μέχρι τις πρωινές ώρες.Το βράδυ της Μεγάλης Αποκριάς ανάβουν όλοι οι φανοί της πόλης. Οι δρόμοι γεμάτοι κόσμο με μικρούς και μεγάλους να ξεσαλώνουν και να ασυδοτούν με κέφι και περιπαιχτική διάθεση.

 

ΣΚΥΡΟΣ (ΚΟΡΕΛΕΣ)

karna-9Στο κάστρο της Σκύρου την τελευταία Κυριακή την αποκριάς, οι γέροι κρατώντας σκεύη μαζί με τις κορέλες που γυρίζουν γύρω τους, ανεβαίνουν στο κάστρο χορεύοντας. Σ” ένα από τα πλέον συγκλονιστικά έθιμα της ελληνικής Αποκριάς, η κραυγή των κουδουνιών θεωρούνταν ότι απέτρεπε τα δαιμόνια και το κακό και προσκαλούσε το καλό στο νησί.

 

ΣΚΟΠΕΛΟΣ (ΤΡΑΤΑ)

karna-8Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς άντρες ντυμένοι με πρόχειρα ρούχα κρατούν στα χέρια τους ένα καΐκι κατασκευασμένο από καλάμια και ξύλα, την “Τράτα”. Οι τραταραίοι (το πλήρωμα) όλοι με ένα σταυρό από λουλάκι στο μέτωπο και στα μάγουλα γυρνούν όλη την πόλη χορεύοντας και τραγουδώντας άσεμνα τραγούδια και μερικές φορές ρίχνουν και δίχτυα, στα οποία πιάνονται οι περαστικοί. Το μπουλούκι που ακολουθεί την τράτα με τους “τραταραίους” αποτελείται από κάθε λογής μασκαρεμένους οι οποίοι τραγουδούν, χορεύουν και πίνουν, ενώ κατά το σούρουπο η πορεία αυτή καταλήγει στην παραλία, όπου και  “φουντάρουν” στη θάλασσα την τράτα τους. Το γλέντι και οι χοροί συνεχίζονται στα σπίτια μέχρι τις πρωινές ώρες. Πρόκειται για έθιμο που αναπαριστά τους κουρσάρους που παλιότερα λυμαίνονταν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και αποτελούσαν τον φόβο και τον τρόμο των κατοίκων.

ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ (ΙΝΔΙΑΝΟΙ).

 karna-10

Το έθιμο των μεταμφιεσμένων Ινδιάνων κρατά εδώ από παλιά, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό  και κορυφώνεται την Καθαρή Δευτέρα.

Χαρακτηριστικό είναι το 2ο μισό του παρακάτω βίντεο:

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ:

  • ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΕΒΕΛΙΝΑ
  • ΚΑΣΛΑΣ ΜΑΡΙΟΣ
  • ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
  • ΜΕΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

One Comment

Σχολιάστε

Top