Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Σύμφωνα με την παράδοση από την 1η έως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.
Πιστεύεται ότι το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μία κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και στο αριστερό τους πόδι.
Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια με την ονομασία Μάρτινκα και στην Αλβανία ως Βερόρε. Σε αυτές τις δύο χώρες, όταν φτάσει η 31 του μηνός, βγάζουν το βραχιόλι και είτε το δένουν σε κάποιο καρποφόρο δέντρο για ανθοφορία, είτε το τοποθετούν κάτω από μία πέτρα, και αν την επόμενη μέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.
Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα.
Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα Ρουμανικά την ονομασία Μαρτιζόρ. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζειτην αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας.
-Η παρακάτω παρουσίαση περιλαμβάνει εικόνες από το προσωπικό mail της κυρίας Μάρου Ελένης:
Συντάκτρια:
Σιακαβάρα Θεμιστοκλεία
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο .Μπράβο !
Ευχαριστω πολυ!
Ακόμη ενα ενδιαφέρον άρθρο !!! Συγχαρητήρια κορίτσι μου
Ευχαριστω πολυ!! Ελπιζω το επομενο αρθρο μου να ειναι ακομη καλυτερο!!
Μπράβο κορίτσι μου,πολύ ωραίο το άρθρο σου!!
Σας ευχαριστω!!
Η Άνοιξη μας ξέχασε, μάλλον έχασε το δρόμο, αλλά εμείς θα την περιμένουμε…φορώντας τη Μαρτιά μας!! Πολύ καλό το άρθρο σου, Θεμιστοκλεία!!
Εχετε δικιο… Μας ξεχασε η Ανοιξη… Ομως Μαρτης ειναι αυτος και οπως λεει και ενα ρητο: «Μαρτης, Γδαρτης και κακος παλουκοκαυτης.»
Mπράβο Θέμις πολύ ωραίο άρθρο!
Σ’ευχαριστώ πολύ Ισμήνη!
Μπράβο κοπέλα μου,πάρα πολύ ωραίο το άρθρο σου!
Ευχαριστώ Αφροδίτη!!