Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΙΣΜΑΗΛ ΦΕΡΙΚ ΠΑΣΑ

ΑΠΟ: siakavarat - Ιαν• 29•16

Περίληψη

ferikΤο μυθιστόριμα της Ρέας Γαλανάκη, «Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΙΣΜΑΗΛ ΦΕΡΙΚ ΠΑΣΑ», εξιστορεί τη ζωή του Ισμαήλ Φερίκ Πασά και του αδελφού του Αντωνίου Καμπάνη – Παπαδάκη.

Ένα μικρό αγόρι περιπλανιέται μόνο του σε μια σπηλιά του Λασιθινού οροπεδίου μέχρι τη στιγμή που το αιχμαλωτίζουν μαζί με τον αδελφό του και σκοτώνουν τους γονείς τους. Απο καθαρή τύχη το αγόρι βρίσκεται στην Αίγυπτο εξισλαμισμένο και γεννημένο ξανά με το όνομα Ισμαήλ Φερίκ Πασάς. Μια απρόσμενη επίσκεψη όμως τον φέρνει πιο κοντά με τον χαμένο αδελφό του. Μέσω αλληλογραφίας πληροφορείται  ο  ένας για τη ζωή του άλλου, χωρίς όμως να βρεθούν ποτέ. Πενήντα  χρόνια αργότερα,  το 1866, ο Ισμαήλ  Φερίκ Πασάς επιστρέφει  στη γενέτειρά του Κρήτη ως αρχηγός του Αιγυπτιακού στρατού για να καταστείλει την εκεί επανάσταση. Κατά τη διάρκειά της τραυματίζεται από μια σφαίρα και τότε καταλαβαίνει πως ο αδελφός του χρηματοδοτεί την Κρητική επανάσταση από την Αθήνα. Οι αναμνήσεις της αιχμαλωσίας τον βασανίζουν πάντα, ακόμη και τη στιγμή που βλέπει το πατρικό του σπίτι και περνάει τη νύχτα εκεί. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες μαρτυρίες για το αν ο Ισμαήλ Φερίκ Πασάς πεθαίνει ή όχι εκείνο το βράδυ στο πατρικό του σπίτι. Άλλοι λένε ότι την ίδια νύχτα έμπηξε το μαχαίρι, που είχε μαζί του από την αιχμαλωσία του ακόμα, στην καρδιά του και άλλοι πως δολοφoνήθηκε.

Κριτική στο βιβλίο

Την ιστορία του Ισμαήλ Φερίκ Πασά την άκουσα πρώτη φορά στο μάθημα της ιστορίας και έτσι ενδιαφέρθηκα να διαβάσω το βιβλίο. Δεν ήταν σε καμία περίπτωση όπως το περίμενα. Ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασα το οποίο δεν είχε διαλόγους. Το γεγονός αυτό το καθιστά  αρκετά μονότονο, όμως χρησιμοποιούνται πολλά επίθετα και αυτό καλύπτει ως ένα βαθμό την απουσία των διαλόγων. Βέβαια, πάνω από το μισό βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, κάτι το οποίο δίνει στα γεγονότα αμεσότητα και ζωντάνια, όταν πρέπει. Σε γενικές γραμμές, το βιβλίο είναι ωραίο και τα γεγονότα που περιγράφει πολύ ενδιαφέροντα.

Ερευνήτρια: Ζαννίνα Οικονόμου

2 Comments

  1. Ο/Η sotiraki λέει:

    Ένα βιβλίο, πέρα από τα συνηθισμένα….Πολύ καλή δουλειά, Ζαννία.

  2. Ο/Η Ξανθούλα Σωτηράκη λέει:

    Πολύ καλή η επιλογή σου, Ζανίνα!! Ευκαιρία να διαβάσεις κι άλλα βιβλία της Ρ. Γαλανάκη!!

Σχολιάστε

Top