Συνέντευξη με τον ορθοπαιδικό κύριο Γκαρδιακό Ευθύμιο

Ευχαριστούμε τον ορθοπαιδικό κύριο Γκαρδιακό Ευθύμιο για την συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Η δημοσιογραφική ομάδα :Κανελλόπουλος Κωνσταντίνος ,Κόκκοτος – Μπότριτς Λουκάς ,Τσατμάς Δημήτρης

 

 Είναι απαραίτητη η άσκηση για το μυοσκελετικό μας σύστημα, ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία  να ξεκινήσει κάποιος να αθλείται;

Ναι, σαφώς ναι.

Η άθληση είναι πολλαπλώς καλό πράγμα, δρα στον οργανισμό με πάρα πολλούς τρόπους. Βοηθάει και το μυϊκό σύστημα, δηλαδή οι μύες έχουν ανάγκη από άσκηση , για να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζα, για να αποκτήσουν την δύναμή τους, καθώς και τα κόκκαλα, τα οποία έχουν ανάγκη από κίνηση για να ανανεώνονται, γιατί ο οργανισμός αλλάζει συνεχώς κύτταρα, ανανεώνεται. Η κίνηση, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για να δημιουργούνται κόκκαλα, γι’ αυτό η κίνηση και η άσκηση είναι απαραίτητη. Γενικά, στη γυμναστική πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες. Πρώτον, θέλει να γίνεται συνεχώς, δεύτερον, χρειάζεται προοδευτική αύξηση της άσκησης, δηλαδή δεν μπορούμε αμέσως να ξεκινήσουμε να τρέχουμε ασταμάτητα, ή να κάνουμε προπόνηση επί τρεις ώρες από την στιγμή που ξεκινήσουμε. Και τρίτον, προοδευτική έκθεση σε καιρικές συνθήκες. Δηλαδή δεν μπορούμε να παίζουμε ποδόσφαιρο όσο χιονίζει, ή δεν μπορούμε να τρέχουμε στον καύσωνα. Για αθλήματα, καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε αθλήματα όσο πιο νέοι μπορούμε. Βέβαια δεν μπορούμε να κάνουμε δύσκολα αθλήματα ή ασκήσεις ενώ είμαστε στο νηπιαγωγείο.

images1

Ποια είναι τα καταλληλότερα σπορ για εφήβους; Ισχύει η πληροφορία ότι οι έφηβοι που παίζουν μπάσκετ μπορεί να ψηλώσουν περισσότερο; Υπάρχουν άλλες συνήθειες που βοηθούν έναν έφηβο να ψηλώσει ;(παίζει ρόλο η διάρκεια του ύπνου;)

Όλα τα σπορ είναι κατάλληλα για εφήβους αρκεί να γίνονται με το σωστό προπονητικό πρόγραμμα και τη σωστή επιτήρηση. Γενικά στην εφηβεία πρέπει να αποφεύγουμε αθλήματα όπως η άρση βαρών και η πυγμαχία γιατί προκαλούν εύκολα τραυματισμούς. Πολλοί γιατροί ισχυρίζονται πως το καλύτερο σπορ είναι η κολύμβηση επειδή στο νερό χάνεται το σωματικό βάρος, είμαστε χαλαροί και δεν πιέζονται οι αρθρώσεις. Επειδή όμως γυμνάζονται πολύ οι μύες πρέπει να ακολουθείται το κατάλληλο προπονητικό πρόγραμμα για αποφυγή τραυματισμών. Επίσης το σπορ πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με τον σωματότυπο κάθε παιδιού. Μερικά παιδιά, κυρίως τα πιο ευτραφή, ως την ενηλικίωση πρέπει να αποφεύγουν τα άλματα εις ύψος και εις μήκος , γιατί καταπονούνται πολύ οι αρθρώσεις τους. Πρέπει  να υπάρχει συνδυασμός αερόβιας και αναερόβιας άσκησης , γιατί πρέπει μαζί με το σώμα να γυμνάζονται και οι πνεύμονες. Τέλος, όπως είπαμε και στην αρχή ,πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η τεχνική. Όλα τα περιστατικά τραυματισμών που βλέπουμε στα ιατρεία, έχουν να κάνουν με κακή τεχνική .

Το μπάσκετ δεν βοηθάει να ψηλώσει κάποιος. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες  που βοηθούν έναν έφηβο να ψηλώσει ,είναι η υγιεινή διατροφή και η άσκηση.  Στην ανάπτυξη κατά την εφηβεία παίζει ρόλο και ο ύπνος. Ο ύπνος έχει πολλά στάδια και πρέπει σε αυτά τα στάδια να μπαίνει και να βγαίνει κανείς σε ορισμένες ώρες. Ο άνθρωπος δηλαδή πρέπει να κοιμάται καλά.

 Τι είναι η κύφωση και  η σκολίωση; Μπορούμε με κάποιο τρόπο να αποφύγουμε την εμφάνισή τους; Θεραπεύονται; Είναι απαραίτητη η επίσκεψη των εφήβων στον ορθοπαιδικό , ώστε να ελέγξουν τη σπονδυλική τους στήλη; Υπάρχει κληρονομικότητα στην εμφάνιση κύφωσης ή σκολίωσης;

 Η σκολίωση είναι μια πάθηση που εμφανίζεται κυρίως σε κορίτσια παρά σε αγόρια. Έχουμε διάφορους τύπους σκολίωσης, αρκετοί από αυτούς έχουν και ένα βαθμό κληρονομικότητας, είναι αυτή η παραμόρφωση κατά την οποία η σπονδυλική μας στήλη γίνεται σαν σίγμα τελικό προς τα πλάγια και όχι μόνο αυτό αλλά και δημιουργείται στην σπονδυλική στήλη μια στροφή. Το βασικό χαρακτηριστικό της σκολίωσης είναι το σίγμα. Έχουμε 2 περιπτώσεις. Στον μεγαλύτερο βαθμό είναι οι αντιρροπούμενες περιπτώσεις. Αυτές εξελίσσονται πιο αργά! Αν ρίξουμε ένα σχοινάκι θα παρατηρήσουμε ότι περνάει από μέσα της. Επίσης υπάρχει και η σκολίωση που είναι μόνο από την μια μεριά. Αυτές είναι πιο βαριές πιο σπάνιες και χειροτερεύουν και πολύ περισσότερο. Η καλή σωματική στάση στην καθημερινότητα μας και η σωστή άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στο να μην δημιουργηθεί σκολίωση η τουλάχιστον αν δημιουργηθεί να είναι πολύ πιο ήπια. Η κύφωση είναι η καμπούρα του σώματος μας. Έχει να κάνει με την καθημερινότητα αλλά επίσης βλέπεις πολλά παιδιά που καμπουριάζουν χωρίς να έχουν πραγματική κύφωση. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί.

 Χάνουν τα οστά μας την σκληρότητά τους στη διάρκεια της ζωής μας ; και αν ναι , μπορούμε να καθυστερήσουμε τις αλλοιώσεις αυτές στα οστά μας και με ποιους τρόπους

Τα οστά μας , όσο μεγαλώνουμε χάνουν τη σκληρότητά τους και τραυματίζονται ευκολότερα. Μπορούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση των φθορών αυτών με την άσκηση που είναι το αποτελεσματικότερο φάρμακο , σωστή διατροφή κυρίως γαλακτοκομικά, αλλά και λαχανικά και ξηρούς καρπούς και με τον ήλιο , που μας βοηθά να συνθέσουμε βιταμίνη D .Στη φύση δεν υπάρχει βιταμίνη D,μόνο προβιταμίνη και από αυτήν παράγεται η βιταμίνη .Με νέες έρευνες φαίνεται πως  η βιταμίνη D παίζει ρόλο στο ύψος. Η σωστή διατροφή και η άσκηση  είναι εντελώς απαραίτητα  από την εφηβεία .

Όταν ένα οστό μας πάθει κάταγμα επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση πλήρως;

         Η επιστήμη σήμερα έχει τρόπους που τα περισσότερα κατάγματα και τραυματισμούς μπορεί και τα θεραπεύει έτσι που ο άνθρωπος επανέρχεται πλήρως στην φυσιολογική ζωή του και τις δραστηριότητές του. Αυτός  άλλωστε είναι και ο στόχος της επιστήμης. Έχουμε πολλές μεθόδους στην διάθεσή μας, τεχνικά μέσα και φάρμακα, που τις περισσότερες φορές αποκαθιστούμε πλήρως ένα σπάσιμο. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που είναι πιο δύσκολες και μας αφήνουν αχνάρια δηλαδή κουσούρια όπως σπασίματα που μπορεί να γίνουν μέσα σε μια άρθρωση. Εκεί είναι δύσκολο σημείο επειδή δύο επιφάνειες κινούνται και ο οργανισμός δεν καταφέρνει πάντα να επουλώσει τέτοια τραύματα. Ένας τέτοιος τραυματισμός κατά την εφηβεία,  που τα κόκαλα μεγαλώνουν, μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση της άρθρωσης η οποία μπορεί να μην δουλέψει ποτέ σωστά. Γι’ αυτό, οι τραυματισμοί στην εφηβεία θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή και γι’ αυτό είναι σημαντικό το σωστό προπονητικό πρόγραμμα. Έτσι έχουμε σωστή τεχνική και αποφεύγουμε την υπερκόπωση. Ας πούμε μια και μιλάμε για κατάγματα ότι υπάρχει μια κατηγορία καταγμάτων τα λεγόμενα stress fraction , κοινά στους μαραθωνοδρόμους, κατάγματα εκ κόπωσης.

 Συχνά ακούμε για ρήξη χιαστού κυρίως σε αθλητές. Τι σημαίνει;

         Είναι ένα σύνδεσμος-κορδόνι στο γόνατο. Όταν κοπεί ( ρήξη χιαστού) μετά από βαρύ τραυματισμό στο γόνατο, είναι σοβαρή κάκωση .Κρατά μαζί με τον τετρακέφαλο το γόνατο να μην φεύγει μπρος -πίσω, για αυτό είναι απαραίτητο να γυμνάζουμε το μυϊκό μας σύστημα με πρόγραμμα ενδυνάμωσης ,εκτός από οποιοδήποτε άλλη αθλητική μας δραστηριότητα. Όταν κοπεί, πρέπει να τον αντικαταστήσουμε με μόσχευμα , σε χειρουργείο. Το υλικό που χρησιμοποιείται  είναι από τον ίδιο τον άνθρωπο και η αποκατάσταση είναι χρονοβόρα. Η επέμβαση δεν είναι πάντα απαραίτητη , εξαρτάται από την ηλικία , τις δραστηριότητες, τη μυϊκή κατάσταση του ασθενή και συνήθως επιβάλλεται σε νεαρότερες ηλικίες.

       Τι είναι η οστεοπόρωση;

       IMG-2ae989cbdc70342c32f9362e382de6b9-VΠάθηση στις μεγαλύτερες ηλικίες, κυρίως στις γυναίκες, μετά την εμμηνόπαυση, που προκαλείται επειδή αραιώνουν τα οστά. Τα οστά μας στο εσωτερικό τους  έχουν τον μυελό και είναι κούφια, εξαιτίας της οστεοπόρωσης γίνονται σαν σφουγγάρι . Επιβάλλεται παρακολούθηση και θεραπεία. Πρόληψη είναι η σωστή  διατροφή και η άσκηση από τη νεαρή ηλικία.

       Υπάρχει κληρονομικότητα στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης ; Εμφανίζεται με διαφορετική συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες;  

Υπάρχει κληρονομικότητα στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης , αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ακριβώς κληρονομική πάθηση. Η εμφάνισή της έχει να κάνει κυρίως με το τι ζωή έχουμε κάνει και τι διατροφή έχουμε ακολουθήσει. Η περιορισμένη δραστηριότητα και η ακινησία προκαλούν οστεοπόρωση. Εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες κυρίως κατά την εμμηνόπαυση και λιγότερο σε άντρες.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης