Συμμετοχή Καστοριανών στην Επανάσταση του 1821

Γειά σας.!!!!!!! Σήμερα θα σας μιλήσω για την συμμετοχή των Καστοριανών στην επανάσταση  του 1821!

Πολύ Καστοριανοί διατέλεσαν μέλη τις φιλικής εταιρίας, όπως Δραγούμης Α. Μάρκος, Καμινάρης Χρ. Κυριάκος, Καραμπίνας Τρ. Ιωάννης, Μασάς Γκίγκας και άλλοι πολλοί. Σύμφωνα με την παράδοση στο αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ  υπήρχαν τρεις κόγχες σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο στον δεύτερο όροφο, οι οποίες  χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν κάποιες τελετουργίες  και μύηση των φιλικών στη εταιρία.

εμανουιλ

φιλ

 

 

 

Επίσης , έχουμε την ιστορία του σήμαντρου του Μεσολογγίου.  Κατά την Άλωση και Σφαγή του Μεσολογγίου τον Απρίλιο του 1826 συμμετείχε και ο Βελή Μπέης, που είχε υπό τις διαταγές του έναν Καστοριανό ιπποκόμο με το επώνυμο Λιάνος. Ο Καστοριανός ιπποκόμος λοιπόν κατά τη λεηλασία της πόλης πήρε μαζί του το σήμαντρο του μητροπολιτικού ναού και πολιούχου του Μεσολογγίου, του Αγ. Σπυρίδωνα. Το σήμαντρο ή τάλαντο είναι ένα κομμάτι ξύλο ή μέταλλο το οποίο κρούεται σε διάφορες εκκλησιαστικές περιστάσεις. Έχει δηλαδή παρόμοια χρήση με την καμπάνα.

Το σήμαντρο αυτό έφτασε στην Καστοριά και τοποθετήθηκε λίγα χρόνια μετά στον ενοριακό ναό της Παναγίας Εβραΐδος (Ζωοδόχου Πηγής), ο οποίος χτίστηκε το έτος 1840. Καρφώθηκε μάλιστα πάνω από την εικόνα της Παναγίας ως διακόσμηση. Κατά τη απελευθέρωση της Καστοριάς το 1912 έγινε γνωστή η παλιά ιστορία με το σήμαντρο της πολιορκίας, που σύμφωνα με την προφορική παράδοση χρησιμοποιήθηκε στη  κηδεία και ταφή του σπουδαίου οπλαρχηγού Μάρκου Μπότσαρη .Το ιστορικό σήμαντρο παρέμεινε στην πόλη για λίγα χρόνια ακόμη μέχρι το έτος 1925 και μεταφέρθηκε στον ναό του Αγ. Δημητρίου. Στα πλαίσια των εορτασμών της Εκατονταετηρίδας στάλθηκε από την Καστοριά στο Δήμο Μεσολογγίου, όπου και ανήκε.

κασ

 

 

 

Αυτά, ελπίζω να σας άρεσαν και ίσως να υπάρχουν και άλλες τέτοιες ιστορίες χαμένες στον χρόνο που θα ήθελα να ανακαλύψω. Γειά!!!!!!!!!!

 

 

 

Πηγές: fouit, Π. Τσαμίσης,  istorika kastortias

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης