Καστοριανά και παραδοσιακά ρούχα

Κάθε Ελληνική Παραδοσιακή φορεσιά είναι ένα σύνολο Ενδυμάτων,χαρακτηριστικό μιας ομάδας ανθρώπων που ζει μέσα στον Ελληνικό χώρο.Ο λειτουργικός της ρόλος είναι να ντύνει,να στολίζει,το κορμί και να προβάλει στα υπόλοιπα μέλη της τοπικής κοινωνίας την όψη στολήπου επιθυμεί εκείνος που την φοράει.

Η Παραδοσιακή Ενδυμασία βασίζεται στην παράδοση και στη συντηρητικότητα, η οποία προσδίδει μαγικές ιδιότητες σε ορισμένα τμήματα. Τα ενδύματα μιας συντηρητικής ομάδας τροποποιούνται κατά εποχές κάτω από την επίδραση μιας δυνατότερης ομάδας. Πάντοτε όμως εξαρτώνται από τοπικά υλικά και το εμπόριο.

Μακεδονία

Η γυναίκεια ενδυμασία συναντάται σε διαφορετικές παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή.Πάνω συνήθως σε  λευκό,υφαντό πουκάμισο φοριέται το ζιπούνι η μιντάνι, κοντή ζακέτα με μανίκια απο βελούδο.Το ζωνάρι είναι μακρύ μάλλινο,ριγέ στο πλάτος και διπλωμένο κατά μήκος στα δυο.

Η αντρική φορεσιά εχει κάλτσες,δηλαδή περικνημίδες ψηλές απο λευκό σαγιάκι. Στο κεφάλι φορούν φέσι. Απο τη Μακεδονίτικη φορεσιά αυτού του τύπου εμπνεύστηκαν στις αρχές του αιώνα μας τη στολή των Μακεδονομάχων.musieum_6

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης