Αγαπητές καθηγήτριες, αγαπητοί καθηγητές, φίλες συμμαθήτριες και φίλοι συμμαθητές,
Λαμβάνοντας ως αφορμή την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος εξαιτίας των κερδοσκοπικών ανθρωπίνων παρεμβάσεων, θα ήθελα να σας περιγράψω και να αναλύσω την κατάσταση του περιβάλλοντος, πώς και γιατί έχει καταντήσει έτσι, τους παράγοντες που οδήγησαν στην αλλοίωσή του, αλλά και να προτείνω τρόπους αντιμετώπισης και βελτίωσης αυτού του προβλήματος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επιδρούν στη φύση και προκαλούν την καταστροφή της. Ένας από τους κυριότερους παράγοντες είναι η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πηγών και πόρων. Ειδικότερα, με τον όρο «υπερεκμετάλλευση» εννοούμε το φαινόμενο κατά το οποίο οι ανανεώσιμοι ή μη ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι γίνονται αντικείμενο συνεχούς εκμετάλλευσης από τον άνθρωπο σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα την εξάντλησή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχει διαπιστωθεί ότι εξαιτίας της σπατάλης ενέργειας και πρώτων υλών έχουν αρχίσει οι ελλείψεις και τα προβλήματα στην παραγωγή βασικών αγαθών για τη ζωή του ανθρώπου. Ένας επιπλέον παράγοντας που βλάπτει το φυσικό περιβάλλον είναι τα λύματα, τα απορρίμματα, τα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα. Όλα αυτά προκαλούν τη ρύπανση του εδάφους και της ατμόσφαιρας. Η ρύπανση προέρχεται κυρίως από χημικές ουσίες και απόβλητα που είναι τοξικά για το περιβάλλον. Γιατί, όμως, είναι τοξικά;
Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι επιπτώσεις των ανθρώπινων επεμβάσεων στο περιβάλλον έχουν και άμεσο αντίκτυπο στην υγεία μας. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει άμεση επαφή του ανθρώπου με το έδαφος, καθώς και μέσω της εισπνοής των ρύπων του εδάφους που έχουν «εξατμιστεί». Τέτοιου είδους αιτίες γενικά τείνουν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με τη ρύπανση. Εκτός, όμως, από τους παραπάνω λόγους δυστυχώς παρατηρούνται παρεμβάσεις στη χλωρίδα και την πανίδα. Πλέον υπάρχει κίνδυνος σχετικά με την χλωρίδα και την πανίδα λόγω των κλιματικών αλλαγών και την αύξηση της θερμοκρασίας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης, δεν θα γίνεται καθαρισμός του αέρα, θα χαθούν πολλά είδη φυτών και ζώων και δεν θα υπάρχει έλεγχος των πλημμυρών.
Παρόλο που η φύση έχει υποστεί διάφορες βλαπτικές συνέπειες που προκλήθηκαν από τους ασυλλόγιστους ανθρώπινους χειρισμούς, πρέπει να μείνουμε αισιόδοξοι, γιατί τηρώντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, σίγουρα μπορούμε σταδιακά να βελτιώσουμε την κατάσταση επιτυχώς. Πρώτα – πρώτα στα σχολεία θεωρείται πλέον απαραίτητη η οργάνωση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Με άλλα λόγια, να υπάρχει στο στόχαστρο όλων η περιβαλλοντική εκπαίδευση των πολιτών. Ουσιαστικά, είναι μια διαδικασία εκπαίδευσης όλων των ηλικιών με σκοπό την υπευθυνότητα των πολιτών για περιβαλλοντικά ζητήματα. Αυτή η εκπαίδευση περιλαμβάνει δραστηριότητες που εφοδιάζουν την κριτική σκέψη, την ομαδική εργασία, καθώς και την υπευθυνότητα των πολιτών. Καλό είναι επίσης να πραγματοποιηθεί κάποιο νομοθετικό σχέδιο σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Για να γίνω πιο σαφής, το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες, έργα και ενημερωτικές ομιλίες. Τέλος, χρειάζεται να μειωθεί η χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων, να επικρατήσει η βιολογική γεωργία με φυσικούς τρόπους και η παραδοσιακή γεωργία, δηλαδή η μη χρήση χημικών ουσιών, εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων. Επιπρόσθετα, καθοριστικός παράγοντας αντιμετώπισης του προβλήματος θεωρείται η ανακύκλωση.
Γίνεται αντιληπτό, επομένως, ότι πρέπει να επιδιώξουμε την τήρηση των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και να συμμετέχουμε όλοι στις δράσεις σχετικά με το θέμα αυτό. Ας είμαστε θετικοί, λοιπόν, και υπομονετικοί, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα περιβαλλοντικά προβλήματα που εμείς οι ίδιοι προκαλέσαμε.
Σας ευχαριστώ για την αμέριστη προσοχή σας!