Η ψυχολογική επίδραση του Covid – 19 σε μαθητές και φοιτητές

Ψ Επίδραση

Αρνητικό αποτύπωμα στην ψυχική υγεία της πλειονότητας των νέων στη χώρα μας αφήνει η πανδημία, με τα συχνότερα αρνητικά συναισθήματα που αναφέρονται από μαθητές και φοιτητές να είναι το στρες, η μονοτονία, η έλλειψη κινήτρων, η μοναξιά και η κατάθλιψη. Ο μεγαλύτερος φόβος των νέων αυτή την περίοδο είναι εάν θα νοσήσει η οικογένειά τους και ακολουθούν η αγωνία για το μέλλον και για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και η ανησυχία ότι θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες σε σχέση με πριν από την πανδημία. Ειδικότερα, περισσότεροι από 6 στους 10 νέους μαθητές και φοιτητές που συμμετείχαν σε έρευνα που διεξήγαγε η Sentio Solution, η ελληνική startup που επικεντρώνεται σε δράσεις ψυχικής υγείας, θεωρούν ότι η ψυχική τους υγεία έχει επηρεαστεί προς το χειρότερο λόγω της πανδημίας.

Επιπρόσθετα, εκτός από τον καταστροφικό αντίκτυπο στη σωματική υγεία και τον τεράστιο αριθμό θανάτων, αυτός ο νέος κορονοϊός φαίνεται να οξύνει επικίνδυνα το άγχος και την κατάθλιψη σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ενδιαφέρον ότι τα νεότερα άτομα με χρόνιες παθήσεις αναφέρουν ότι αισθάνονται περισσότερο στρες και βιώνουν έντονα συναισθήματα κατάθλιψης σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Η αϋπνία, η άρνηση, ο θυμός και ο φόβος παρουσιάζουν επίσης αυξητική τάση. Όπως φαίνεται, τα αναδυόμενα ζητήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με αυτό το παγκόσμιο γεγονός μπορεί να εξελιχθούν σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας και να οδηγήσουν στην απομόνωση και στη δημιουργία στίγματος.

Για περισσότερες πληροφορίες ελέγξτε τα παρακάτω λινκ:

  1. Έρευνα για την επίδραση του lockdown σε μαθητές Γ’ Λυκείου από το Τμήμα Ψυχολογίας του GCE. https://anagennisi.edu.gr/%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-lockdown-%cf%83%ce%b5-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84/?fbclid=IwAR2rqTUAViunXuG4sW3VFELLcgsXdF9pXs7q4LI6ofBN2CROTuZfrCHOpyM (28 Απριλίου 2021)
  2. Τι συνέβη στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Άρθρο της Μ. Αθανασίου στην Καθημερινή. https://www.kathimerini.gr/society/1078317/ti-synevi-sta-paidia-kata-ti-diarkeia-tis-pandimias/?fbclid=IwAR3yMyK0zQHToM5ytUyTTj3NhKTgNaX8Z3Hxyk9SnLFyegN0qjHmTWki30g (28 Απριλίου 2021)

Αρθρογράφος: Καντά Χριστίνα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης