Μωβ πατάτα: Ένα νέο χρώμα στο τραπέζι σας

pov_patates-n64

Πρόκειται για μια πολύ αρχαία ποικιλία ή σπάνιο είδος πατάτας, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ημιάγρια. Το φυτό είναι γενικά πολύ ανθεκτικό τόσο στις αρρώστιες όσο και στην ξηρασία. Θέλει ελαφρύ χώμα, σπέρνεται σε βάθος και δεν αντέχει την υπερβολική υγρασία. Οι βολβοί συλλέγονται στο τέλος του καλοκαιριού.

Η πιο εναλλακτική πατάτα είναι μικρή, μοιάζει με μπάλα του γκολφ και οπτικά θυμίζει λιγάκι το παντζάρι. Οφείλει το χρώμα της στις ανθοκυανίνες, δηλαδή στις φυτοχρωστικές ουσίες που χρωματίζουν έντονα τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τη λευκή και μηδενικό ποσοστό λίπους. Η γεύση της θυμίζει πατάτα και αλλά και λίγο κάστανο.

Όσο για τους τρόπους μαγειρέματος, η εντυπωσιακή μωβ πατάτα τρώγεται βραστή – κυρίως πουρέ, γιατί είναι πολύ αμυλώδης – αλλά και ψητή, στο φούρνο. Από μπαχαρικά, της πάνε το δεντρολίβανο και η ρίγανη.

Σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί μια εξαιρετική τροφή με αντιδιαβητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιυπερτασικές ιδιότητες. Για να την προτιμήσεις, αρκεί να γνωρίζεις ότι συγκριτικά με μια κοινή, λευκή πατάτα, η μωβ πατάτα υπερτερεί έως και δέκα φορές περισσότερο σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών. Δεν περιέχει γλουτένη και διατηρεί όλες τις ιδιότητές της και μετά το μαγείρεμα, γεγονός που αδιαμφισβήτητα σε παρακινεί να την εντάξεις στη διατροφή σου.

Φαρμακευτική δράση της μωβ πατάτας

  • Αντικαρκινική δράση
  • Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου
  • Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Κίνδυνοι και παρενέργειες

  • Εάν έχετε διαβήτη, πρέπει να διατηρήσετε την κατανάλωση με μέτρο για να προωθήσετε τον έλεγχο σακχάρου στο αίμα.
  • Αν και ο γλυκαιμικός δείκτης πατάτας είναι χαμηλότερος από τις κανονικές πατάτες, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αρθογράφος: Κόλα Ραφαήλ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης