Η Διατροφή και οι εξετάσεις : κλειδί για την επιτυχία !

 

Όλοι βιώνουμε άγχος κατά περιόδους για πολλούς και διάφορους λόγους, Όμως κατά τις περιόδους έντονου στρες, όπως είναι η περίοδος των εξετάσεων, έχει παρατηρηθεί πολλές φορές διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά. Σε στρεσογόνες καταστάσεις παρατηρείται μια στροφή προς το φαγητό. Τροφές πλούσιες σε λίπος, τσιμπολόγημα, όχι πρωινό γεύμα, μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι κάποιες από τις συνήθειες «ανακούφισης» από το άγχος. Όμως, οι συνήθειες αυτές κάθε άλλο παρά αντίστροφα αποτελέσματα φέρνουν.

Μερικές εύκολες και χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή την περίοδο των εξετάσεων:

  • Ιδέες για πρωινό γεύμα: συνδύασε ένα ποτήρι γάλα της επιλογής σου με δημητριακά ολικής αλέσεως ή με 2 φρυγανιές ή μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με 2 κουταλάκια του γλυκού ταχίνι και φρέσκα φρούτα ή ένα φυσικό χυμό.
  • Βιταμίνες, μέταλλα, ω-3 λιπαρά οξέα! Έχει βρεθεί πως η έλλειψη    βιταμινών του συμπλέγματος B, όπως η θειαμίνη (B1), η B6, η B12, έχει συσχετιστεί με νευρικές διαταραχές, άγχος και νευρικότητα. Ταυτόχρονα, τα ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την ικανότητα προσοχής.
  • Επίσης κάτι που  θα  μπορούσε να ενισχύσει ταυτόχρονα τη συγκέντρωση και τη μνήμη σας είναι και ο βασιλικός. Ο βασιλικός έχει σπασμολυτικές ιδιότητες σε άγχος, νευρική αϋπνία, ζαλάδα και στον ξηρό βήχα. Διεγείρει την παραγωγή και την έκκριση γάλακτος.
  • Μη φοβάστε τους υδατάνθρακες! Αποτελούν το βασικό συστατικό της διατροφής καθώς τρέφουν τον εγκέφαλο με ενέργεια και μειώνουν τα επίπεδα του άγχους, πόσο μάλλον κατά την περίοδο των εξετάσεων.
  • Η επιλογή των υδατανθράκων θέλει προσοχή! Προτιμήστε τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά, ζυμαρικά,  λαχανικά και φρούτα. Περιορίστε τους απλούς υδατάνθρακες, όπως  ζάχαρη και χυμούς για την αποφυγή της απότομης αύξησης γλυκόζης και την επερχόμενη, πιο γρήγορη, κούραση.

Μια ισορροπημένη, σωστή διατροφή αποτελεί το κλειδί για την αγχωτική περίοδο των εξετάσεων των μαθητών. Ο συνδυασμός της με τη σωματική δραστηριότητα δυναμώνει τα οφέλη στη χαλάρωση και απελευθέρωση από το άγχος των μαθητών που θα διαγωνιστούν.

Keep Going! Και καλά αποτελέσματα!

Παπαδάκη Μελιτίνη

Παπαδοπούλου Αναστασία

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης