Σαρμάλε – Το γεμιστό λάχανο της Ρουμανίας

Γράφει η Άννα-Μαρία Αποστολέσκου

Σαρμάλε(Sarmale), Πηγή: https://www.jocooks.com/recipes/sarmale/

Σαρμάλε(Sarmale), Πηγή: https://www.jocooks.com/recipes/sarmale/

Η  Ρουμάνικη κουζίνα είναι αρκετά νόστιμη, σχετικά βαριά, πολύ κοντά στην ελληνική κουζίνα και σχετικά φθηνή. Είναι πλούσια σε γεύσεις και επηρεάζεται από τις εποχές του χρόνου. Υπάρχουν πολλά εδέσματα να δοκιμάσει κανείς.

ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Σαρμάλε (Sarmale)
Δε γίνεται να επισκεφτείς την Ρουμανία και να μην δοκιμάσεις το παραδοσιακό φαγητό των Ρουμάνων Sarmale. Το πιάτο Sarmale είναι ουσιαστικά κάτι παρόμοιο με τους λαχανοντολμάδες, που οι Ρουμάνοι καταναλώνουν κυρίως στις γιορτές. Είναι αρκετά νόστιμο και σίγουρα πολύ μα πολύ κοντά στις δικές μας ελληνικές γεύσεις!

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

Για τα λάχανα

  • 2 λάχανα
  • 1 πλήρης κ.σ. αλάτι
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 2 κλωνάρια φρέσκο άνηθο

Για το μείγμα γέμισης

  • 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 μέτρια κρεμμύδια (500 γρ. σύνολο), τριμμένα ή πολύ ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλ. τσαγιού (65 γρ.) πελτές ντομάτας
  • 2 κ.γ. πάπρικα
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού (250 γρ.) ρύζι μακρύκοκκο, πλυμένο και στραγγισμένο
  • 560 γρ. κιμά (450 γρ. χοιρινό + 110 γρ. μοσχαρίσιο)
  • 1/2 φλ. τσαγιού (25 γρ.) ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το βράσιμο στη κατσαρόλα

  • 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • 5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 2 κλωνάρια φρέσκο άνηθο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • 1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Βγάζουμε  τα εξωτερικά φύλλα από τα λάχανα και με ένα μεγάλο μυτερό μαχαίρι κόβουμε το κοτσάνι του βαθιά . Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε  νερό τόσο όσο σχεδόν να καλύψει το λάχανο και το βάζουμε  να βράσει. Μόλις κοχλάσει ρίχνουμε το αλάτι, τα 2 κλωναράκια θυμάρι, τα 2 κλωνάρια άνηθο και το ένα λάχανο με το σημείο που το κόψατε προς τα κάτω.

Το αφήνουμε για 10-15 λεπτά να βράσει, μετά το αναποδογυρίζουμε  και αφού μαλακώσουν τα εξωτερικά φύλλα τα αφαιρούμε σταδιακά και τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι μέχρι να κρυώσουν. Συνεχίζουμε  την ίδια διαδικασία μέχρι να αφαιρέσουμε όλα τα φύλλα που θα έχουν μαλακώσει. Επαναλαμβάνουμε, στο ίδιο νερό την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο λάχανο, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο ακόμα καυτό νερό και αλάτι. Στη συνέχεια για τη γέμιση ,σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή σε φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει. Προσθέτουμε τη πάπρικα, το πελτέ, ανακατεύουμε και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Μόλις κρυώσει προσθέτουμε στο τηγάνι το ρύζι, τους 2 κιμάδες, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε  πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.  Κόβουμε  το χοντρό κεντρικό κοτσάνι από τα φύλλα έτσι ώστε να είναι έτοιμα να τα γεμίσουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Έπειτα, για την κατσαρόλα, ψιλοκόβουμε τα μικρά φυλλαράκια από το κέντρο των λάχανων μαζί με τα χοντρά κεντρικά κοτσάνια και τα μεταφέρετε σε μπολ. Προσθέτουμε, το ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε στη βάση μιας μεγάλης κατσαρόλας τα κλωναράκια θυμαριού, από πάνω στρώνουμε το μισό μείγμα από το ψιλοκομμένο λάχανο και από πάνω βάζετε τα κλωναράκια άνηθου. Ξεκινάμε να γεμίσουμε τα λάχανα, βάζοντας ½-1 κ.σ. γέμιση στη βάση κάθε φύλου που έχετε κόψει και το διπλώνουμε. Τοποθετούμε τους διπλωμένους ντολμάδες στη κατσαρόλα, τον ένα σφιχτά δίπλα στον άλλο και συνεχίζουμε το δίπλωμα μέχρι να τελειώσει το μείγμα γέμισης. Πάνω από τους τοποθετημένους στη κατσαρόλα ντολμάδες απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα ψιλοκομμένων φύλλων λάχανου, από πάνω στρώνουμε τα ντοματάκια κονκασέ .Για το βράσιμο ρίχνουμε ζεστό νερό στο οποίο έχουμε  προσθέσει αλάτι, τόσο όσο να σκεπάζει τους ντολμάδες. Σκεπάζουμε,  τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Μετά μειώνουμε  τη φωτιά σε χαμηλή και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη τη κατσαρόλα για 1 ώρα.

Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε σε βίντεο πώς γίνεται το γεμιστό λάχανο της Ρουμανίας.

Sarmale – Romanian Cabbage Rolls Recipe

Καλή σας όρεξη!

 

 

 

Σχολιάστε

Top