ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Η Ακρόπολη χτισμένη το 450-330 π.Χ. από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη υπό την εποπτεία του Αθηναίου γλύπτη Φειδία και αφιερωμένος στην θεά Αθηνά, αποτελεί από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της Αθήνας, καθώς κάθε μέρα περιηγούνται στην Ακρόπολη περισσότερα από 16.000 άτομα. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν, να μην κάνουμε κι εμείς μια επίσκεψη.
Η περιήγηση άρχισε με την ανάβαση του λόφου ώστε να φτάσουμε στα πρώτα αξιοθέατα, καθώς η ξεναγός μας μιλούσε για την ιστορία της Ακρόπολης. Ύστερα, περάσαμε από τα εντυπωσιακά προπύλαια και οδηγηθήκαμε στο κύριο μέρος της Ακρόπολης, όπου περιηγηθήκαμε στους γύρω ναούς ,τον ναό την Αθήνας, το Ερέχθειο του Ποσειδωνία και το διαμάντι της Ακρόπολης, τον Παρθενώνα. Σε αυτό το σημείο είχαμε μια μαγευτική θέα που μας επέτρεπε να δούμε όλη την Αθήνα, εφόσον η Ακρόπολη είναι χτισμένη στο πιο ψηλό σημείο της.
Ο Ναός της Αθήνας είναι μικρός αμφιπρόστυλος ιωνικός ναός στην Ακρόπολη των Αθηνών. Εκεί φυλάσσονται το ξόανο της θεάς Αθηνάς Νίκης, της «απτέρου», δηλαδή χωρίς φτερά,για να ,μη φύγει ποτέ από την πόλη της Αθήνας.
Το Ερέχθειο είναι ένας ναός στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης αφιερωμένος στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα. Κατά τη μυθολογία στο σημείο αυτό έγινε η φιλονικία της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την κυριαρχία της πόλης. Ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας, χτύπησε το βράχο με την τρίαινα και ξεπήδησε θαλασσινό νερό. Με τη σειρά της η Αθηνά χτύπησε με το δόρυ της και φύτρωσε μια ελιά. Οι θεοί,όπου ήταν κριτές έδωσαν την νίκη στην Αθηνά. Οι Αθηναίοι όμως θέλοντας να συμβιβάσουν τους δυο αντίπαλους θεούς τους αφιέρωσαν από ένα ιερό κάτω από την ίδια στέγη .
Ο Παρθενώνας είναι ναός ο οποίος κατασκευάστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς προστάτιδα της πόλης της Αθήνας. Χτίστηκε στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα και οι αρχιτέκτονες του ήταν ο Ικτίνου και ο Καλλικράτης. Από την περίοδο της Ύστερης Αρχαιότητας και ύστερα, ο ναός βανδαλίστηκε και αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία και μετά την Ελληνική Επανάσταση ολόκληρος ο λόφος χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός και τους επόμενους δυο αιώνες εκτεταμένη. Ποικίλες εργασίες, αναστήλωσης, αποκατάστασης και συντήρησης πραγματοποιήθηκαν και εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρο.
ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ ΚΟΤΣΩΤΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ