ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού θεσμοθετήθηκε, στο ευρύτερο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου», τον Σεπτέμβριο του 2014 από το Υπουργείο Παιδείας. Ημέρα διεξαγωγής, που προτάθηκε, είναι η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους.

Την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού δεν πραγματοποιούνται μαθήματα και σε κάθε σχολείο της χώρας (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) διεξάγονται ενδοσχολικοί Αγώνες Αθλοπαιδειάς (με έμφαση στη συμμετοχή και όχι στη διάκριση), σε αθλήματα που επιλέγει ο Σύλλογος Διδασκόντων μετά από εισήγηση των Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής του σχολείου.

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού συνδέεται κάθε σχολικό έτος με κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού πεδίου που υλοποιείται μέσα από τον σχολικό αθλητισμό. Τη διαθεματική και βιωματική υλοποίηση του θεματικού άξονα της ημέρας (για παράδειγμα, προβολή σχετικών ταινιών και συζήτηση, καλλιτεχνική δημιουργία, διαδραστικές δράσεις και άλλα) την προετοιμάζουν και εποπτεύουν οι εκπαιδευτικοί κάθε σχολείου. Η δε συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών είναι ενεργή τόσο στη σύσταση των ομάδων τους, όσο και στην όλη διοργάνωση της ημέρας.

Ο σχολικός αθλητισμός παίζει ρόλο κλειδί τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης, ιδίως κατά την απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων. Παρόλο που ένας μεγάλος αριθμός παιδιών ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό, απομένει ένας επίσης μεγάλος αριθμός που αθλείται μόνο στο μάθημα της γυμναστικής.

Ακριβώς στα πρώτα παιδικά και εφηβικά χρόνια ο σχολικός αθλητισμός παρουσιάζει τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά βασικούς κοινωνικούς κανόνες μέσω του παιχνιδιού.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΧΑΙΡΕΤΑΚΗ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης