Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ ΟΒΕΛΙΞ-ΜΕΝΙΡ

ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΡΔΑΚΗ
ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΡΔΑΚΗ

 

Πηγαίνοντας «μερικά» χρόνια πίσω, στα παιδικά μαθητικά μου χρόνια, η γεωγραφία ήταν από τα χειρότερα μαθήματα.  Άντε να μάθεις τους ποταμούς της Ελλάδας, τους νομούς, τα βουνά κ.τ.λ.  Τα βιβλία ήταν χωρίς έμπνευση, μερικοί δάσκαλοι χωρίς διάθεση και τελικά εμείς με παροδική γνώση μέσω της αποστήθισης.

Πριν από λίγο καιρό, βρήκα την συγκεκριμένη ομάδα στο facebook, και μπορώ να πω, πως έγινα γεωγραφόπουλο πρώτης τάξης…  Οποιαδήποτε πληροφορία, είναι δοσμένη με χιούμορ, ο διαχειριστής έχει πολλές γνώσεις αλλά και έναν τρομερό τρόπο να τις παρουσιάζει και να μας μαθαίνει πράγματα από διάφορες γωνιές αυτού του πλανήτη. Ρουφάω κάθε του λέξη, έχω αγοράσει ένα σωρό βιβλία και έτσι νοερά, βρίσκομαι από την Ευρώπη στην Ασία, από εκεί στην Αμερική, και όπου αλλού αποφασίσει να μας ταξιδέψει.

Παρακάτω θα βρείτε μια από τις αναρτήσεις του, θα ταξιδέψετε κι εσείς μαζί μας και θα καταλάβετε πόσο παρεξηγημένη ήταν τόσα χρόνια η Γεωγραφία και πως είναι όντως πολύ κουλ!!!

ΟΒΕΛΙΞ – ΜΕΝΙΡ

ΞΕΚΛΕΙΔΩΜΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΝΑΜΝΗΣΗΣ ΑΛΕΡΤ!!!

Θυμάστε που ο Οβελίξ είχε πέσει μικρός σε μια χύτρα με μαγικό ζωμό που του έδωσε υπερδυνάμεις;;; Επειδή λοιπόν ήταν σούπερ δυνατός έγινε προμηθευτής *Μενίρ* – μιας και μπορούσε να σηκώνει αυτούς τους βράχους (τα Μενίρ δηλαδή) με τα 2 του χέρια!!!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ «ΜΕΝΙΡ»;;;

Τα Μενίρ δεν είναι απλά βράχια! Είναι κάτι μακρόστενοι λαξευμένοι ογκόλιθοι που έχουν ξεμείνει από την προϊστορία σε διάφορα μέρη του κόσμου (κυρίως στην Ευρώπη)! Έχουν ανακαλυφθεί Μενίρ σε διάφορα μεγέθη και μάλιστα σε κάποιες τοποθεσίες έχουν βρεθεί πολλά Μενίρ μαζί στη σειρά!

Αν και δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι ποιά ήταν η χρησιμότητά τους οι περισσότερες θεωρίες υποστηρίζουν πως μάλλον τα Μενίρ ήταν ταφόπλακες (επιτύμβιες στήλες) κάτω από τις οποίες ήταν θαμμένες σημαντικές προσωπικότητες της εποχής.

ΚΟΥΛ ΦΑΚΤ

Σύμφωνα με ένα θρύλο, το Μενίρ de Champ-Dolent έπεσε από τον ουρανό ανάμεσα σε 2 αδέρφια, που ήταν έτοιμα να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο, ώστε να τα χωρίσει και να σταματήσει ο καυγάς τους (εξ ου και η ονομασία «το Μενίρ του Πεδίου της Θλίψης»)!

ΕΞΤΡΑ ΦΑΚΤ

Η λέξη «Μενίρ» (menhir) προέρχεται από μια κέλτικη γλώσσα και σημαίνει «μακριά πέτρα»!!!

Το Μενίρ που βλέπετε στη παραπάνω εικόνα είναι το Menhir de Champ-Dolent (το Μενίρ του «Πεδίου της Θλίψης» δηλαδή)! Βρίσκεται στη Βρετάνη (χερσόνησος στο δυτικό άκρο της Γαλλίας) με ύψος που ξεπερνάει τα 9 μέτρα (είναι ο υψηλότερος λίθος της περιοχής)!

Το Μενίρ αυτό ζυγίζει γύρω στους 100 τόνους και η ηλικία του υπολογίζεται στα 6 με 7 χιλιάδες χρόνια!!!! (να τα δεκαχιλιάσει!)

 

https://el-gr.facebook.com/geografitness/

Φωτογραφία: https://www.wikipedia.org/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης