Νίκος Καζαντζάκης

 

             Ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν Έλληνας συγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτικός, μουσικός, ποιητής και φιλόσοφος, με πλούσιο μεταφραστικό έργο.

          Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 18 Φεβρουαρίου 1883 και πέθανε στο Φράιμπουργκ της  Γερμανία στις 26 Οκτωβρίου 1957 από λευχαιμία. Παντρεύτηκε δύο φορές, την πρώτη με την Γαλάτεια Αλεξίου (1911-1926)  και τη δεύτερη με την Ελένη Σαμίου( 1947-1957).Σπούδασε Νομική στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακά στο Παρίσι. Δέχτηκε επιρροές από τον Ανρί Μπεργκσόν, τον Φρίντριχ Νίτσε και τον Ίωνα Δραγούμη. Πραγματοποίησε πλήθος ταξιδιών στο εξωτερικό, αρκετές φορές ως ανταποκριτής εφημερίδωνΥπηρέτησε ως γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Περιθάλψεως και εργάστηκε ως σύμβουλος λογοτεχνίας στην UNESCO. Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Το 1956 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης και προτάθηκε ως υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας εννέα φορές.

             Έγραψε 57 βιβλία και μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η Οδύσ(σ)εια του 33.333 στίχων ( εντοπίζονται 7.500 αθησαύριστες λέξεις, οι οποίες δεν υπάρχουν σε κανένα λεξικό της Ελληνικής). Διακρίθηκε στη δραματουργία (Προμηθέας, Καποδίστριας, Κούρος, Νικηφόρος Φωκάς, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Χριστόφορος Κολόμβος, κ.ά.), στη συγγραφή ταξιδιωτικών εντυπώσεων (Ισπανία, Ιταλία, Αίγυπτο, Σινά, Ιαπωνία και Κίνα, Αγγλία, Ρωσία, Ιερουσαλήμ και Κύπρο), στα φιλοσοφικά δοκίμια (Ασκητική, Συμπόσιο, κ.ά.).

            Έγινε γνωστός ευρύτερα από τα μυθιστορήματά τουΒίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά , Ο Χριστός ξανασταυρώνεταιΟ καπετάν Μιχάλης , Ο τελευταίος πειρασμός , Αναφορά στο Γκρέκο, κ.ά. Αναγνωρίστηκε στο εξωτερικό, αλλά αμφισβητήθηκε στην Ελλάδα. Το έργο του έχει μεταφραστεί και εκδοθεί σε περισσότερες από 50 χώρες και έχει διασκευαστεί για το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Διαδικτυογραφία

https://el.wikipedia.org/ και  οι παραπομπές της

https://www.kazantzaki.gr/gr/short-biography

 

                                                               Μαρία Δαγκλή – Σοφία Μιμή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης