Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΧΟΡΟΥ

0

sixrono

Η ιστορία του σύγχρονου χορού ξεκίνησε στην Αμερική στα τέλη του 1920 ως μία μορφή αντίδρασης στις αυστηρές δομές του μπαλέτου.

Η γυναίκα που έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου χορού θεωρείται από πολλούς ότι ήταν η Isadora Duncan. Η Duncan απέρριψε τους κανόνες που επέβαλλε το μπαλέτο στην τεχνική εκτέλεση των βημάτων, στην ενδυμασία και στο στήσιμο των χορευτών, θεωρώντας ότι έρχονταν σε αντίθεση με την ανθρώπινη φύση. Έχοντας αρκετούς υποστηρικτές, ίδρυσε την δική της σχολή χορού στην οποία δίδασκε η ίδια ενθαρρύνοντας τους μαθητές της να χρησιμοποιούν τον χορό ως μέσο έκφρασης και ελευθερίας.

Μπορεί να περιλαμβάνει το σύγχρονο μπαλέτο,τον αυτοσχεδιασμό χορού,τον ερμηνευτικό χορό, τον λυρικό χορό,τα μοντέρνα στυλ χορού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η τεχνική Graham, η τεχνική Humprey Weidman  και η τεχνική Horton, ο σύγχρονος χορός της Ευρώπης Bartenieff Fundamentals και η τεχνική χορού της Isadora Duncan. Γνωστοί Έλληνες χορευτές είναι: Μανόλης Καστρινός, Φώτης Μεταξόπουλος, Σάσα Ντάρκο, Λίντα Άλμα.

Κατερίνα Κουτσογιάννη