Πολωνία

Πολωνία

Night panorama of Royal Castle in Warsaw

Πρωτεύουσα: Βαρσοβία

Η Πολωνία, επίσημα Δημοκρατία της Πολωνίας , είναι χώρα της Κεντρικής Ευρώπης που συνορεύει με τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία και τη Ρωσία (συγκεκριμένα με την επαρχία Καλίνινγκραντ, η οποία ανήκει στη Ρωσία). Έχει έκταση 312.679 τ.χλμ. και πληθυσμό 38.426.000 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2017.Πρωτεύουσα της Πολωνίας είναι η Βαρσοβία, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Κρακοβία, το Βρότσλαβ, το Πόζναν, το Γκντανσκ και το Λοτζ. Επίσημη γλώσσα είναι η πολωνική και νόμισμα το ζλότι (σημαίνει χρυσός).

Λίγα πράγματα για την ιστορία

Στο χώρο, περίπου, της σημερινής Πολωνίας σημειώνονταν από τα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια εισβολές διάφορων λαών. Από τα τέλη του 5ου αι. και τις αρχές του 6ου σλαβικά κυρίως φύλα εγκαταστάθηκαν στα βαθύπεδα του Βιστούλα και του Όντερ και δημιούργησαν τις πρώτες οργανωμένες κοινωνίες. Από τον 9ο αι. σχηματίστηκε μια μορφή κράτους, που οριστικοποιήθηκε όμως μόνο στις τελευταίες δεκαετίες του 10ου αι., υπό την ηγεμονία του Μιέσκο Α’, που έγινε ιδρυτής της δυναστείας των Πιάστ.

 

Αξιοθέατα

Πλατεία κεντρικής αγοράς, Κρακοβία

 Πλατεία κεντρικής αγοράς, ΚρακοβίαΗ τεράστια πλατεία της κεντρικής αγοράς στην παλιά πόλη της Κρακοβίας, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία στην Ευρώπη και ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα στην Πολωνία. Η πλατεία περιβάλλεται από ιστορικά αρχοντικά, άλλα ιστορικά κτήρια, παλάτια και εκκλησίες. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει το Cloth Hall, που ξαναχτίστηκε το 1555 σε αναγεννησιακό ύφος.

 

 

 

Παλιά πόλη του Gdansk

 

 Παλιά πόλη του GdanskΤο Γκντανσκ είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη στην Πολωνία και το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας. Βρίσκεται στις ακτές της Βαλτικής και η ιστορία του περιλαμβάνει μια μακρά κατοχή τον 14ο αιώνα από τους Τεύτονες Ιππότες των οποίων τα φρούρια, βρίσκονταν σε πλήρη αντίθεση με την υπάρχουσα πόλη που είναι γνωστή ως Altstadt, ή «Παλιά Πόλη». Τον 15ο αιώνα, ο Casimir IV της Πολωνίας, επέτρεψε την κατεδάφιση των κτηρίων που δημιουργήθηκαν από τους Τεύτονες Ιππότες. Στην Παλιά Πόλη του Γκντανσκ  υπάρχουν πολλές κατασκευές του 17ου αιώνα, όπως σιταποθήκες, ελαιοτριβεία και εκκλησίες, ενώ στο κτήριο του δημαρχείου του 14ου αιώνα στεγάζεται το ιστορικό μουσείο της πόλης.

 

Δάσος Bialowieza

 Δάσος BialowiezaΤο δάσος Bialowieza είναι ένα από τα μεγαλύτερα απομεινάρια των παρθένων δασών που κάποτε κάλυπταν μεγάλο μέρος της Ευρώπης και προστατεύεται από την UNESCO. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας και υπάρχουν σημεία διέλευσης των συνόρων για τους τουρίστες με τα πόδια ή με ποδήλατο. Εκεί ζουν περίπου 800 ζώα ενός προστατευόμενου είδους ευρωπαϊκού βίσωνα.

 

 

Αλατωρυχείο Wieliczka

 

 Αλατωρυχείο WieliczkaΒρίσκεται στα προάστια της Κρακοβίας και θεωρείται μία από τις παλαιότερες εταιρείες στον κόσμο. Από αυτό το μέρος εξορύσσεται αλάτι συνεχώς από τον 13ο αιώνα. Eίναι μια υπόγεια πόλη, λαξευμένη στο ορυκτό αλάτι, όπως κι ένα παρεκκλήσι που λέγεται ότι έχει την καλύτερη ακουστική στην Ευρώπη. Υπάρχουν επίσης δεκάδες αρχαία γλυπτά σκαλισμένα από αλάτι στη συλλογή των οποίων προστίθενται νέα γλυπτά από σύγχρονους καλλιτέχνες.

 

 

Κάστρο Malbork

 Κάστρο MalborkΤο κάστρο στο Malbork της βόρειας Πολωνίας, ιδρύθηκε το 1274 από τους Τεύτονες Ιππότες, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως έδρα τους για να βοηθήσουν κατά των εχθρών της Πολωνίας και να κυβερνήσουν στα δικά τους βόρεια εδάφη της Βαλτικής. Είναι το μεγαλύτερο κάστρο στον κόσμο, όσον αφορά στην επιφάνεια που καλύπτει και το μεγαλύτερο κτήριο από τούβλα στην Ευρώπη. Το κάστρο επεκτάθηκε αρκετές φορές για να φιλοξενήσει τον αυξανόμενο αριθμό Ιπποτών και σήμερα είναι το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της πόλης Malbork.

 

 

Auschwitz-Μπίρκεναου

 Auschwitz-Μπίρκεναου

Στην φωτογραφία απεικονίζεται το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς. Το τεράστιο μέγεθος του διαβόητου ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης είναι το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, καθώς πλησιάζει την είσοδο στο μνημείο και το μουσείο. Αφιερωμένο στη μνήμη όσων χάθηκαν στα στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Άουσβιτς-Μπίρκεναου έχει δεχτεί πάνω από 25 εκατομμύρια επισκέπτες.

 

Σχολιάστε

Top