Φιλανδία

Φιλανδία

e

Πρωτεύουσα:Ελσίνκι

Η Φινλανδία είναι χώρα της βόρειας Ευρώπης. Βρίσκεται ανάμεσα στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία και τη Βαλτική θάλασσα. Έχει έκταση 338.145 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 5.516.812 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2018.[1] Πρωτεύουσα του κράτους είναι το Ελσίνκι. Η χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1995. Στα φινλανδικά η χώρα ονομάζεται Suomi. Στη Φινλανδία ανήκουν και τα νησιά Ώλαντ (Åland), στη νοτιοδυτική ακτή, τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας.

Αξιοθέατα

Κεντρική του αγορά

Πλατεία κεντρικής αγοράς, ΚρακοβίαΘα ήταν θανάσιμο αμάρτημα να επισκεφτείτε το Ελσίνκι και να μην επισκεφτείτε την κεντρική του αγορά. Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, στην πλατεία της αγοράς που σφύζει από ζωή θα βρείτε πληθώρα ντόπιων προϊόντων, souvenirs και χειροποίητες δημιουργίες ενώ μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας σε μια από τις υπαίθριες καφετέριες! Τέλος, αποτελεί ιδανικό σημείο να ξεκουραστείτε έπειτα από μια επίσκεψη στην Σουομενλίνα καθότι είναι δίπλα ακριβώς από το λιμάνι.

Το φρούριο της Σουομενλίνα

fro;yrio Σουομενλίνα

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Φινλανδίας, καθώς αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της οχυρωματικής γραμμής όχι μονάχα του Ελσίνκι αλλά συνεπώς και ολόκληρης της χώρας ενάντια στην επεκτατική πολιτική των γειτονικών Ρώσων.
Το αξιοθαύμαστο αυτό μνημείο που επεκτείνεται σε 8 νήσους και έχει έκταση 8 χιλιόμετρα, παρέχει πληθώρα επιμορφωτικών και μη δραστηριοτήτων, ενώ καθίσταται ιδανικό μέρος για μια χαλαρή απογευματινή βόλτα

Λούνα Παρκ – Linnanmäki

Λούνα Παρκ Λινανμάκι (Linnanmäki)

Είτε έχετε μαζί σας παιδιά, είτε απλά είστε
adrenaline freaks και θέλετε να φτάσετε την αδρεναλίνη σας στα ύψη σε αυτό το μοναδικό και αρκετά διαφορετικό ταξίδι, υπάρχει λύση για εσάς! Το Linnanmäki δεν χαρακτηρίστηκε το πιο δημοφιλές πάρκο ψυχαγωγίας στη Φινλανδία άσκοπα.
Διαθέτει περισσότερα από 40 διαφορετικά παιχνίδια και rollercoaster με ευρύτατο φάσμα μεγεθών και γούστου. Έχει επίσης άλλα αξιοθέατα, όπως στοές, κιόσκια, εστιατόρια και μια υπαίθρια σκηνή, στην οποία εμφανίζονται διαφορετικοί ερμηνευτές το καλοκαίρι

Μουσείο Φυσικής Ιστοριας Ελσίνκι
(Luonnontieteellinen Museo)

moyseio fysikhw istoriaw

Το μουσείο εκθέτει ταριχευμένα ζώα, σκελετούς και υπολείμματα προϊστορικών ζώων μαζί με πληθώρα ορυκτών. Ο πρώτος όροφος στεγάζει μια έκθεση οστών ενώ στους λοιπούς ορόφους θα βρείτε αναντικατάστατα εκθέματα όχι μονάχα της φινλανδικής φύσης, αλλά και της φύσης του κόσμου και της ιστορίας της ζωής.

Το άγαλμα άλκης στην εμπρόσθια όψη του κτίσματος έχει πάρει την δόξα που του αρμόζει ως εθνικό σύμβολο του μουσείου ενώ η αίθουσα λόμπι παρακολουθείται sempiternally απο τα νοσταλγικά μάτια ενός ταριχευμένου αφρικάνικου ελέφαντα. Το μουσείο διαθέτει επίσης ένα καφέ και ένα κατάστημα με σουβενίρ. Η συνολική επιφάνεια του μουσείου είναι περίπου 8.000 τετραγωνικά μέτρα

Πέτρινη Εκκλησία (Temppeliaukio Church)

Πέτρινη Εκκλησία (Temppeliaukio Church)Ο ναός αυτός δεν είναι όμοιος με κανέναν άλλον ναό που έχετε δει στη ζωή σας ώς τώρα και υπόσχεται να σας αφήσει άναυδους το λιγότερο! Πρόκειται για μια εκκλησία Λουθηριανισμού στην περιοχή Töölö του Ελσίνκι η οποία σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες και τους αδελφούς Timo και Tuomo Suomalainen και πρωτοάνοιξε το 1969. Χτισμένη απευθείας μέσα σε βράχο γρανίτη, με φυσικό φώς να διαχέεται μέσα απο τα πολύχρωμα βιτρώ που βρίσκονται στην ημι-σφαιρική οροφή του, η εκκλησία αυτή δεν εκτελεί μονάχα λειτουργείες αλλα και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα και μουσικές.

Επιπλέον, η ηχώ που αντανακλάται απο τα τοιχώματα γρανίτη δημιουργεί ενα μοναδικό και απερίγραπτο ακουστικό εφέ. Είναι επίσης γνωστή και ως Εκκλησία του Βράχου και θα είναι το απόλυτο οπτικοακουστικό ερέθισμα του μοναδικού αυτού ταξιδιού σας.

Ναός Κάμπι (Kampin Kappeli)

Ναός Κάμπι (Kampin Kappeli)

Αυτός ο αλλόκοτος θα έλεγε κανείς, ναός παραπέμπει άμεσα οπτικά σε μια πιο minimalistic βερσιόν της Κιβωτού του Νώε. Το παρεκκλήσι Κάμπι, ή ευρέως γνωστό και ως “Ναός της Σιωπής” τοποθετείτο στην πλατεία Narinkka, μια από τις πιο πολυσύχναστες και πολύβοοες περιοχές της Φινλανδίας, με σκοπό ένα μικρό “διάλειμμα” και λίγα λεπτά απόλυτης σιωπής μέσα στους σύγχρονους και αγχώδεις ρυθμούς ζωής.

Το Πάρκο Εσπλανάντι

Πάρκο Εσπλανάντι (Esplanadi)
Γνωστό και ως Espa, είναι μια πλατεία και αστικό πάρκο στο κέντρο του Ελσίνκι, που βρίσκεται μεταξύ της πλατείας Erottaja και της προαναφερθείσας κεντρικής αγοράς. Είναι ενα ιδανικό και γαλήνιο μέρος να επισκεφτείτε για να κλείσετε μια πολυάσχολη μέρα επίσκεψης αξιοθεάτων και μνημείων.

Ο δρόμος Μάνερχαϊμ

Δρόμος Μάνερχαϊμ (Mannerheimintie)
Βαφτίστηκε έτσι από τον Φινλανδό στρατιωτικό ηγέτη και πολιτικό Carl Gustaf Emil Mannerheim, είναι ο πιο κεντρικός δρόμος του Ελσίνκι. Αρχικά ονομάστηκε Heikinkatu, μετά τον κόμη Robert Henrik Rehbinder, αλλά μετονομάστηκε μετά τον Χειμερινό Πόλεμο. Θα οδηγηθείτε εκεί αναπόφευκτα και είναι ιδανικό μέρος να χαλαρώσετε, να κάνετε τα ψώνια σας και να απολαύσετε έναν ζεστό καφέ σε μια απο τις πολλές καφετέριες που διαθέτει!
Πολλά ιστορικά κτίρια βρίσκονται πλησίον της Μάνερχαϊμ. Πέραν των θεάτρων και καταστημάτων, θα βρείτε το Κοινοβούλιο, το κεντρικό ταχυδρομείο, το προαναφερθέν μουσείο σύγχρονης τέχνης Kiasma, το Finlandia Hall, το Εθνικό Μουσείο, την Όπερα του Ελσίνκι και το Tilkka.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κιάσμα (Kiasma)

Moyseio sygxronhw texnhw

Το Kiasma είναι ένα προοδευτικό μουσείο σύγχρονης τέχνης που βρίσκεται στην περιοχή Mannerheimintie του Ελσίνκι. Το όνομά του kiasma,
είναι φινλανδικό για το “φαινόμενο” χίασμα, το οποίο είναι ενα “Χ” που σχηματίζεται στο κάτω μέρος του εγκεφάλου μας, όπου τα δύο οπτικά νεύρα διασχίζουν το ένα το άλλο. Και αυτό είναι το concept του πρωτοποριακού αυτού μουσείου. Διαφορετικές απόψεις να διασχίζουν η μια την άλλη και να τέμνονται, για ένα πρωτόγνωρο οπτικό έρεισμα.
Έχει αρκετά φουτουριστική εικόνα και σύνθεση ενω φιλοξενεί ανα περιόδους μεγάλη γκάμα καλλιτεχνών και πρότζεκτ που θα σας δείξουν ενα…αρκετά αλλιώτικο και πρωτόγνωρο θα έλεγε κανείς perspective.

Μνημείο Σιμπέλιους (Sibelius-monumentti)

Μνημείο Σιμπέλιους (Sibelius-monumentti)Το “πολύβοο” αυτό μνημείο χαρακτηρίζεται κατά κόρον για το χαοτικό του ambience και το σιωπηλό του statement μέσα στο γαλήνιο φυσικό τοπίο. Η σύνθεσή του και ο τρόπος που συνυπάρχει με το περιβάλλον του θα σας αφήσει εγγυημένα με το στόμα ανοιχτό.
Το μνημείο Σιμπέλιους είναι αφιερωμένο στον μεγάλο ομώνυμο Φινλανδό συνθέτη Jean Sibelius και τοποθετείται στο πάρκο Sibeliuspuisto στην περιοχή Töölö.

Μουσείο Τέχνης Ατενέουμ (Ateneum)

Μουσείο Τέχνης Ατενέουμ (Ateneum)

Το μεγαλειώδες Ateneum είναι το πιο γνωστό μουσείο τέχνης της Φινλανδίας και ο οίκος οπού δεσπόζει η φινλανδική τέχνη. Οι εικόνες που κατέχει το Ateneum είναι ριζωμένες στη συλλογική μνήμη του φινλανδικού λαού ενώ τα αγαπημένα έργα στις συλλογές του Ateneum χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Στα πολύκροτα φιλοξενούμενα εκθέματα που στεγάζουν ανα περιόδους έχουν συμπεριληφθεί ονόματα όπως ο Tove Jansson, ο Carl Larsson, ο Pablo Picasso και η Helene Schjerfbeck.Tip: Το μουσείο στεγάζει επιπροσθέτως και τεράστια γκάμα workshops που είναι ανοιχτά σε όλους ανεξαιρέτως, έμπειρους και μη. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα εργαστήρια μέσω του πλήρως ενημερωμένου χρονοδιαγράμματος της ιστοσελίδας τους. Να θυμάστε επίσης οτι η διανομή των εισητηρίων κλείνει μισή ώρα πριν την λήξη του προγράμματος.

Εθνικό Μουσείο της Φινλανδίας (Kansallismuseo)

Εθνικό Μουσείο της Φινλανδίας (Kansallismuseo)

Το ιστορικό Εθνικό Μουσείο της Φινλανδίας παρουσιάζει τη φινλανδική ιστορία από την Λίθινη Εποχή μέχρι και σήμερα, μέσα από αντικείμενα και πολιτιστική ιστορία. Το Φινλανδικό Εθνικό κτίριο, οπού πρεσβεύει ο χαρακτηριστικός ρομαντικός αρχιτεκτονικός ρυθμός, βρίσκεται στο κεντρικό Ελσίνκι και αποτελεί μέρος του Εθνικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Εκπαίδευσης. Το μουσείο χτίστηκε από το 1905 έως το 1910 και έγινε διαθέσιμο για το κοινό το έτος 1916.

 
Ζωολογικός Κήπος Ελσίνκι (Korkeasaaren Eläintarha)

Zvologikow khpow

Ο περίφημος αυτός ζωολογικός κήπος είναι απο τους μόνους στον κόσμο που βρίσκονται σε δικό τους νησί. Τοποθετείται λοιπόν στην νήσο Korkeasaari και η πρόσβαση καθίσταται εφικτή με ferry boat, λεωφορείο και αυτοκίνητο. Ο ζωολογικός κήπος του Ελσίνκι φιλοξενεί 150 είδη ζώων και σχεδόν 1000 είδη φυτών που με την ύπαρξή τους, φανερώνουν το diversity της φύσης.
Είναι το ιδανικό μέρος για να επισκεφθείτε λόγω όχι μόνο της χλωρίδας και της πανίδας του αλλά και της ιστορίας που διαθέτει. Ο ζωολογικός κήπος ιδρύθηκε το 1889 καθιστώντας τον έτσι, έναν από τους παλαιότερους ζωολογικούς κήπους στον κόσμο. Επιπρόσθετα, συμμετέχει ενεργά στην προστασία των οικοτόπων και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Σχολιάστε

Top