Πορτογαλία

Πορτογαλία

636215063416854248

Πρωτεύουσα: Λισαβόνα

Η Πορτογαλική Δημοκρατία (πορτογαλικά: República Portuguesa) βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Ιβηρικής χερσονήσου στη νοτιοδυτική Ευρώπη. Βόρεια και ανατολικά συνορεύει με την Ισπανία, ενώ νότια και δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό. Η χώρα περιλαμβάνει και δύο αρχιπελάγη στον Ατλαντικό, τις Αζόρες και την Μαδέρα. Έχει έκταση 92.090 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 10.309.573 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2016.Πήρε αυτή την ονομασία κατά τον 11ο αιώνα μ.Χ. από την παλιότερη ονομασία της πόλης Πόρτο που ήταν Portus Cale ή Portucale ή Portucalia

Διεθνείς σχέσεις

Η Πορτογαλία είναι μέλος του ΟΗΕ από το 1955 και ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ (1949), ΟΟΣΑ (1961) και της ΕΖΕΣ (1960), την οποία εγκατέλειψε το 1986 για να γίνει μέλος της ΕΟΚ, η οποία το 1993 έγινε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Πορτογαλία και η Αγγλία (αργότερα, Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας) μοιράζονται τη παλαιότερη ενεργή στρατιωτική συμφωνία, μέσω της Αγγλο-Πορτογαλικής Συμφωνίας (Συνθήκη του Γουίντσορ), η οποία υπογράφηκε το 1373.

Αξιοθέατα

Ο πύργος της Μπελέμ (γνωστός και ως πύργος του Αγίου Βικεντίου

Πύργος μπελεμ

Είναι οχυρωμένος πύργος στην ενορία Μπελέμ, στη ΛισαβόναΠορτογαλία. Κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα. Μαζί με το κοντινό μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, έχουν ανακηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, λόγω της σχέσης του με τις θαλάσσιες ανακαλύψεις των Πορτογάλων κατά την Εποχή των Ανακαλύψεων.

 

Η Εκκλησία των Κληρικών ( Clerigos Church)

εκκλησια των κληρικων

Βρίσκεται στο κέντρο του Πόρτο και πρόκειται για μια μπαρόκ εκκλησία που κατασκευάστηκε το 1750 από τον αρχιτέκτονα Nicolau Nasoni. Βασικό της χαρακτηριστικό είναι το ψηλό καμπαναριό ( Torre dos Clerigos) με ύψος 75,6 μ. που φαίνεται από όλα τα σημεία της πόλης

 

 

 

 

 

 

Το Κάστρο του Αγ. Γεωργίου

το κάστρο του Αγιου Γεωργιου

Βρίσκεται στην κορυφή της Αλφάμα που είναι η παλιότερη γειτονία της Λισαβόνας. Το σημείο που είναι το κάστρο φαίνεται να έχει ιστορία από των 6ο αιώνα προ χριστού με Φυνήσιους, Έλληνες, Ρωμαίους, Βησιγότθους και Άραβες να έχουν αφήσει τα πολιτισμικά τους ίχνη.

 

 

 

Η Joanina Βιβλιοθήκη (Βιβλιοθήκη Ιωαννίνα του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα)

βιβλιοθηκη

 

Είναι η βιβλιοθήκη σε στυλ μπαρόκ του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα , που χτίστηκε τον 18ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πορτογαλικού Βασιλιά João V. Βρίσκεται στο πανεπιστημιακό ιστορικό κέντρο, κοντά στον πύργο του πανεπιστημίου και είναι η Γενική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα

 

 

 Το Μουσείο Καλούστ Γκιουλμπενκιάν, (Museu Calouste Gulbenkian)

μουσειο Γκιουλπεκιαν

Είναι ένα σύνθετο μουσείο που βρίσκεται στη Λισσαβόνα, (Πορτογαλία), που εκτίθεται πλούσια συλλογή από αρχαία αντικείμενα και έργα μοντέρνας τέχνης.

 

 

 

 

 

Το Ενυδρείο της Λισαβόνας

ενυδρείο

Άνοιξε το 1998 και έκτοτε δέχεται περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο, που φτάνουν από κάθε γωνιά του κόσμου να δουν από κοντά τον τεράστιο θαλάσσιο πλούτο που κρύβουν οι αίθουσες του

 

 

 

Ο ποταμός Δούρος(πορτογαλικά: Douro)

Douro Valley   Ribera del duero wine region

Είναι ένας ποταμός της Ιβηρικής χερσονήσου. Πηγάζει στο όρος Ουρβιόν κοντά στην καστιλιανική πόλη της Σόρια και εκβάλλει στον Ατλαντικό στην πόλη Πόρτο της Πορτογαλίας. Το συνολικό του μήκος φθάνει τα 897χλμ, από τα οποία τα 572 περνούν μέσα από την Ισπανία (κυρίως Καστίλη-Λεόν), τα 213 μοιράζονται μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας και τα υπόλοιπα 112 που ανήκουν στην τελευταία και τα οποία είναι πλεύσιμα.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top