Η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης (1733-1922)

Namık

Στη διάρκεια της πέμπτης περιόδου (1861-1914), η Ευαγγελική Σχολή ολοκληρώνει την εξέλιξή της: Έγινε πλήρες γυμνάσιο που αναγνωρίστηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1862, κάτι το οποίο σήμαινε ότι οι τελειόφοιτοί της μπορούσαν να γράφονται στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο χωρίς να περάσουν εξετάσεις. Άνοιξε τα πιο πολλά παραρτήματά της στη Σμύρνη και ο αριθμός των μαθητών της αυξήθηκε πραγματικά. Με τη συνεχή αύξηση του αριθμού των μαθητών της Ευαγγελικής Σχολής, το κεντρικό κτήριο ήταν πλέον ανεπαρκές στις αρχές του 20ού αιώνα. Με τη δωρεά ενός οικοπέδου από ένα μέλος της ελληνικής κοινότητας Σμύρνης άρχισε η ανοικοδόμηση ενός νέου κτηρίου το 1909. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο και η κατασκευή του πληρούσαν σχολαστικά όλους τους όρους της σχολικής υγιεινής. Το νέο κτήριο της Ευαγγελικής Σχολής ήταν έτοιμο για το σχολικό έτος 1922-1923. Η πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Σμύρνης το Σεπτέμβριο του 1922 κατέκαψε το παλαιό κτήριο της Ευαγγελικής Σχολής, τη βιβλιοθήκη με τα πολύτιμα βιβλία της και το αρχαιολογικό μουσείο της με τα ευρήματα. Το καινούργιο κτήριο που είχε χτιστεί και δεν πρόλαβε να χρησιμοποιηθεί στεγάζει σήμερα τουρκικό δημόσιο σχολείο, το λύκειο Namık Kemal Lisesi.

Το κτήριο είναι νεοκλασικού ρυθμού. Η κάτοψή του έχει σχήμα Ε, με μία κύρια πτέρυγα που λειτουργεί ως πρόσοψη και τρείς κάθετες πτέρυγες στην πίσω όψη. Το σχήμα αυτό, καθότι λειτουργικό, είναι πολύ συνηθισμένο για σχολικά κτήρια της εποχής και το συναντάμε σε πολλά σύγχρονά του κτήρια, τόσο της ελληνικής επικράτειας, όσο και της ελληνικής διασποράς.

Η αετωματική στέψη στον άξονα της εισόδου και οι αετωματικές απολήξεις των πλαϊνών πλευρών του κεντρικού κτηρίου, οι οποίες κοσμούνται με ανθέμια και ακροκέραμα, υπογραμμίζουν τον κλασικό χαρακτήρα του κτηρίου. Η ρυθμική επανάληψη γύψινων ανάγλυφων πεσών μεταξύ των ανοιγμάτων της πρόσοψης προσδίδουν αρμονία και συμμετρία. Η είσοδος εξαίρεται με την τοποθέτηση μαρμάρινης κλίμακας στο κέντρο της πρόσοψης η οποία καταλήγει σε ένα προστώο δύο κιόνων ιωνικού ρυθμού.  Στο εσωτερικό δύο κίονες δωρικού ρυθμού προεκτείνουν τον άξονα των κιόνων του προστώου. Η χρήση ευγενών υλικών όπως μάρμαρο, πωρόλιθος, ξύλο, χυτοσίδηρος, καθώς και τα αρχαιοπρεπή μοτίβα της διακόσμησης χαρίζουν στο κτήριο μια κομψή αλλά απέριττη μνημειακότητα.

 

NamıkkemalKolonlar Kolon Tavan

 

 

ΠΗΓΕΣ

Δικτυακός τόπος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού:

http://asiaminor.ehw.gr/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaId=4309#chapter_0

Το λήμμα Namık Kemal Lisesi στην αγγλική Wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/%C4%B0zmir_Nam%C4%B1k_Kemal_Lisesi

Σχολιάστε

Top