ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ η παλιά εβδομαδιαία Σατυρική Εφημερίδα της Φλώρινας – 1934

ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ   

η παλιά εβδομαδιαία Σατυρική Εφημερίδα της Φλώρινας 1934

       

                                     

Γράφει η Ελένη Ντούλη

Ανακαλύπτοντας το παλιό αρχείο του παππού μου, είχα τη βεβαιότητα ότι θα έβρισκα, σίγουρα, κάποιο ενδιαφέρον στοιχείο.

Τα κιτρινισμένα από τον χρόνο βιβλία, οι διάφοροι παλιοί φάκελοι και τα άλλα πολυάριθμα έγγραφα του παππού μού προκάλεσαν μεγάλη περιέργεια και χώθηκα, στην κυριολεξία, σχεδόν ολόκληρη, στο παραδοσιακό μπαούλο, σκαλίζοντας και ψάχνοντας μήπως και ανακαλύψω κάποιο «μαργαριτάρι».  Και αυτό δεν άργησε να συμβεί. Κάπου στον πάτο του μπαούλου, κάτω από μια στοίβα από ημερολόγια και άλλα αδιάφορα μικροαντικείμενα, διακρίνω ένα πολυσέλιδο ερασιτεχνικά δεμένο ντοσιέ. Ανοίγοντας τα φθαρμένα από το χρόνο λουριά αντίκρισα ένα μάτσο από παλιές εφημερίδες που, ευτυχώς, ο χρόνος δεν κατάφερε να τις καταστρέψει. Είχε φροντίσει γι’ αυτό ο παππούς μου.

Διαβάζω με ενδιαφέρον στην καθαρεύουσα γλώσσα « ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ Εβδομαδιαία Σατυρική Φιλολογική και Πολιτική Εφημερίς εκδιδομένη εν Φλωρίνη κάθε Κυριακή,  ΦΛΩΡΙΝΑ 18 Μαρτίου 1934, Έτος πρώτον, Φύλλον …» Διευθυντής και Υπεύθυνος Αρχισυντάκτης Χ.ΣΚΥΒΑΛΑΚΗΣ (Κρητσώτης), Διαχειριστής – Συντάκτης Κ. ΤΣΙΛΚΟΣ

Ένιωσα ότι είχα ανακαλύψει έναν θησαυρό!!! Ξεφυλλίζοντας τα κιτρινισμένα φύλλα της τετρασέλιδης εφημερίδας, διάβασα επίκαιρες, για την εποχή τους, ειδήσεις της Φλώρινας, για πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην πολιτική και οικονομική ζωή της πόλης μας. Ένιωσα σαν να γύρισα τον χρόνο πίσω. Αλλά περισσότερο ένιωσα σαν να ήμουν δίπλα στον παππού μου, όταν διάβαζε τον τοπικό τύπο στα νιάτα του. Συγκινημένη κράτησα στην αγκαλιά μου το πολύτιμο υλικό και αποφάσισα να το διασώσω από τον χρόνο.

Για την ενημέρωση, από 18 Μαρτίου 1934 έως 10 Σεπτεμβρίου 1934 τα φύλλα της εφημερίδας τιτλοφορούνταν ως «ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ» και μετά τις 20 Σεπτεμβρίου 1934 άλλαξε ο τίτλος της Εφημερίδας και ονομαζόταν πια  «ΕΠΑΡΧΙΑ».