Ο πεντάλογος … των χριστουγεννιάτικων ταινιών !

odeon1_1000-768x384

1. Αν δεν θέλετε να πάθουν τα παιδιά σας ό,τι έπαθε ο πρωταγωνιστής της ταινίας Μόνος στο σπίτι (Home Alone), τότε πρέπει να τη δείτε οπωσδήποτε. Ο οκτάχρονος Κέβιν Μακ Κάλιστερ είναι ένα αγόρι, το οποίο αφήνει η οικογένεια του κατά λάθος στο σπίτι, όταν φεύγουν για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Παρίσι. Αρχικά, ο Κέβιν απολαμβάνει το γεγονός ότι είναι μόνος στο σπίτι, μέχρι την στιγμή που θα κληθεί να το προστατέψει από δύο διαρρήκτες που θέλουν να το κλέψουν. Πρόκειται για μια από της πιο κλασικές ταινίες Χριστουγέννων, την οποία μπορείς να τη βλέπεις κάθε χρόνο και να την απολαμβάνεις κάθε φόρα το ίδιο με την προηγούμενη.

2. Ετοιμαστείτε για την ταινία με τα περισσότερα κλισέ στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο λόγος φυσικά είναι για το Love Actually, μια ρομαντική κωμωδία, η οποία συνιστά σπονδυλωτή ταινία, δηλαδή η ιστορία προσεγγίζεται μέσα από μικρότερες ιστορίες με αφηγηματική αυτοτέλεια, οι οποίες όμως υπηρετούν την ίδια κεντρική ιδέα. Το έργο διαδραματίζεται ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα στο Λονδίνο και αναφέρεται στην ιστορία οκτώ  διαφορετικών ζευγαριών, που αντιμετωπίζουν τις ερωτικές τους ζωές σε διάφορες αλληλένδετες ιστορίες. Παρά το γεγονός πως η ταινία χωρίζεται σε υποϊστορίες, καμιά από αυτές δεν πέφτει σε δεύτερη μοίρα και ο κάθε χαρακτήρας έχει τον χρόνο του για να εξελιχθεί και να «δεθείς» μαζί του.

3. Η συγκεκριμένη ταινία είναι απόδειξη, πως ο Αϊ-Βασίλης εκτός από μπισκότα παίρνει και παιδιά! Στην ταινία Elf, ο Μπάντι είναι ένα μωρό μεγαλωμένο σε ορφανοτροφείο το οποίο στοιβάχτηκε στον σάκο του Άγιου Βασίλη και κατέληξε στον Βόρειο Πόλο. Εκεί μεγάλωσε ως ξωτικό μαζί με τα υπόλοιπα ξωτικά χωρίς να ξέρει την αλήθεια. Όταν όμως τη μάθει θα ταξιδέψει από τον Βόρειο Πόλο στην Νέα Υόρκη για να αναζητήσει τον βιολογικό του πατέρα – ο όποιος δεν ξέρει ότι υπάρχει – και χρειάζεται απεγνωσμένα το πνεύμα των Χριστουγέννων. To Elf είναι μια ταινία-υπενθύμιση για το πόσο όμορφα είναι τα Χριστούγεννα και πως ο ενθουσιασμός των ανθρώπων για αυτά είναι απολύτως δικαιολογημένος.

4. Η ταινία «How the Grinch stole Christmas» αποδεικνύει το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να κλέψει τα Χριστούγεννα. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας ο Grinch είναι ένα πράσινο, μοχθηρό και μοναχικό πλάσμα το οποίο θέλει να ακυρώσει τα Χριστούγεννα, κλέβοντας χριστουγεννιάτικα δώρα και διακοσμητικά από τα σπίτια της κοντινής πόλης «Whoville» την παραμονή των Χριστουγέννων. Ως εκ θαύματος ο Γκριντς θα συνειδητοποιήσει πως τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο τα δώρα και τα χρήματα. Η  συγκεκριμένη ταινία  συνδυάζει δράμα και κωμωδία ταυτοχρόνως και πρέπει να τη δουν όλοι καθώς περνάει μηνύματα  ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και αλτρουισμού και αναδεικνύει το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων, που δεν είναι τα δώρα αλλά οι αληθινές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

5. Η τελευταία ταινία αναφέρεται στους αγενείς και εγωιστές ανθρώπους, ειδικά τις γιορτινές μέρες, οπότε αν είσαι ένας από αυτούς πρέπει να την δεις σίγουρα! Επρόκειτο για την ταινία «A Christmas Carol» που πρωταγωνιστής της είναι ο Εμπενίζερ Σκρούτζ, ένας εγωιστής, τσιγκούνης και κακότροπος γέρος, ο οποίος συμπεριφέρεται άσχημα στους υπαλλήλους και στην οικογένειά του και αρνείται να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Έτσι το βράδυ πριν την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον επισκεφτούν τρία φαντάσματα που θα προσπαθήσουν να του αλλάξουν γνώμη, δείχνοντας του τη δυστυχία που προκαλεί στους γύρω του αλλά και τι θα του συμβεί, αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι. Το έργο αυτό μας συμβουλεύει πως δεν θα πρέπει να νοιαζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για τους άλλους καθώς και να  δείχνουμε την αγάπη μας προς αυτούς μέσα όχι μόνο από τα λόγια αλλά και από τις πράξεις μας.

Σταύρος Αναγνωστάκος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης