Boxing Day: Η παράδοση, τα μυστικά και τα ρεκόρ

ΑΠΟ: gelnmoudm1 - Δεκ• 23•16

26η Δεκεμβρίου. Μια ημερομηνία, που στις περισσότερες χώρες του πλανήτη ο κόσμος απολαμβάνει τις διακοπές του μέσα σε οικογενειακό κλίμα και χριστουγεννιάτικη διάθεση. Όχι όμως στη Μεγάλη Βρετανία. Όπως σε πολλά πράγματα οι Άγγλοι είναι… ανάποδοι, έτσι και η συγκεκριμένη μέρα δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Το… αμόκ των εκπτώσεων

Την ώρα που σχεδόν παντού τα καταστήματα είναι κλειστά, στις αγγλικές πόλεις όχι μόνο ανοίγουν, αλλά είναι και η μέρα που ξεκινούν οι εκπτώσεις. Το καταναλωτικό κοινό βρίσκεται σε αμόκ, λόγω των προσφορών και γενικά επικρατεί μια… τρέλα. Και μέσα σε αυτή τη φρενίτιδα, το ποδόσφαιρο έχει την τιμητική του, μέσω της Boxing Day.

Η προέλευση του ονόματος

Γιατί όμως Boxing Day; Η παράδοση λέει πως τη συγκεκριμένη μέρα τα αφεντικά συνήθιζαν να πηγαίνουν στα σπίτια των εργατών, προσφέροντάς τους κουτιά (εξ’ ου και το Boxing) με δώρα, ώστε να τους ευχαριστήσουν για τις υπηρεσίες τους και τη σκληρή δουλειά ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο.

Οι ιδιαιτερότητες

BoxingDayΣτο χώρο του ποδοσφαίρου οι ομάδες είναι τα… αφεντικά και οι φίλαθλοι οι… εργάτες. Με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες να είναι τα δώρα. Για το κοινό, η Boxing Day είναι εξίσου σημαντική, με την πρεμιέρα και την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Από την ημέρα της κλήρωσης το καλοκαίρι, οι Άγγλοι φροντίζουν να κλείσουν μια θέση στο γήπεδο μαζί με την οικογένειά τους. Γιατί για τους Άγγλους η μπάλα είναι ότι οι διακοπές για τους υπόλοιπους.

Παλαιότερα, μάλιστα, η Λίγκα φρόντιζε τα παιχνίδια της συγκεκριμένης αγωνιστικής να είναι κυρίως τοπικά ντέρμπι, ώστε οι οικογένειες να μην έχουν πρόβλημα στις μετακινήσεις τους, καθώς τα δρομολόγια των τρένων δεν είναι τόσο συχνά, λόγω της ημέρας.

Το πρώτο ματς

Η ιστορία της Boxing Day στο αγγλικό ποδόσφαιρο ξεκινά από τον 19ο αιώνα, όταν αναμετρήθηκαν οι δύο πρώτες ομάδες στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Σέφιλντ εναντίον Χάλαμ, σε ένα τοπικό ντέρμπι με δικούς του κανόνες. Π.χ. επιτρεπόταν να πιάνουν οι παίκτες την μπάλα με τα χέρια. Η Σέφιλντ νίκησε τη Χάλαμ με 2-0 και κάπως έτσι ξεκίνησε η περίφημη Boxing Day, που φτάνει ως τις μέρες μας.

Τα ρεκόρ της Boxing Day

Στη σημερινή εποχή, η πιο πετυχημένη ομάδα της Boxing Day είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στα 22 χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ, οι «κόκκινοι διάβολοι» μετρούν 19 νίκες. Αντίθετα, σε 22 αγωνιστικές της Boxing

 

Day η Άστον Βίλα έχει κερδίσει μόλις τρία παιχνίδια.

Ο πιο πετυχημένος ποδοσφαιριστής στα χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ στην Boxing Day είναι ο Ρόμπι Φάουλερ. Ο

122514-600-soccer-santa-clausΆγγλος επιθετικός είχε πετύχει 9 τέρματα.Ο παίκτης που έχει αγωνιστεί στα περισσότερα ματς από κάθε άλλον την 26η Δεκεμβρίου είναι ο Φρανκ Λάμπαρντ, ο οποίος έχει 16 συμμετοχές.

Τέλος, το ματς με τα περισσότερα γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ την Boxing Day είναι αυτό ανάμεσα στην Τσέλσι και την Άστον Βίλα το 2007. Τελικό σκορ 4-4.

Σχολιάστε

Top