ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΝΟΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗ

ΑΠΟ: 1ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ - Δεκ• 20•16

smokingPoster29Προβληματίζει ο Πρόδρομος Παρασκευαΐδης

Το κάπνισμα θεωρείται από πολλούς ερευνητές ανά τον κόσμο ως ένα κοινωνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με στατιστικές με ένα τσιγάρο μειώνονται 5,5 λεπτά από τη ζωή του ατόμου και κάθε 6,5 δευτερόλεπτα κάποιος πεθαίνει από την χρήση καπνού. Στην Ευρώπη χάνονται κάθε χρόνο περίπου 1,2 εκατομμύρια ζωές με την Ελλάδα να φτάνει τους 14.000 ετησίως με 6.000 στη μέση ηλικία σύμφωνα με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Έτσι οι ήδη καπνιστές θα ήταν καλό να σκεφτούν την πιθανότητα να βρίσκονται αυτοί στους 14.000 Έλληνες το επόμενο έτος και να αναλάβουνε άμεση δράση για να κόψουν το κάπνισμα. Τι γίνεται όμως για τους αυτούς που δεν έχουν καπνίσει ακόμη αλλά σκέφτονται να δοκιμάσουν ή να αρχίσουν να καπνίζουν για να τους επιδοκιμάζει η παρέα τους?

Ιδίως οι Έλληνες παρατηρείται να αρχίζουν να καπνίζουν στην Εφηβεία τους ή στην στρατιωτική τους θητεία. Πολλοί νομίζουν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για το τι προκαλεί το κάπνισμα στο σώμα τους, είναι τελικά όμως έτσι ?

Δεν είναι μόνο ο καρκίνος του πνεύμονα ή οι καρδιακές παθήσεις που προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας και Θάνατο.

Στο παρακάτω άρθρο θα αναφερθούν δύο από λιγότερο δημοφιλείς επιπτώσεις του καπνίσματος στο σώμα του καπνιστή και θα δημοσιοποιούνται δύο καινούργιες επιπτώσεις μηνιαία στην εφημερίδα του σχολείου γελ-eye και συγκεκριμένα στη σειρά άρθρων ‘’Το Σώμα Ενός Καπνιστή’’.

Παρακάτω μερικές πληροφορίες από τον Παγκόσμιο  Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) για δύο από τις πολλές επιπτώσεις του καπνίσματος στο σώμα μας.

Κάθε 6,5 δευτερόλεπτα κάποιος πεθαίνει από την χρήση καπνού, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Έρευνες δείχνουν ότι άτομα που ξεκινούν το κάπνισμα στην εφηβεία τους (περισσότερο από το 70% των καπνιστών το κάνουν) και το συνεχίζουν για δύο δεκαετίες ή περισσότερο θα πεθάνουν 20-25 χρόνια νωρίτερα από αυτούς δεν άναψαν ποτέ τσιγάρο. Δεν είναι μόνο ο καρκίνος του πνεύμονα ή οι καρδιακές παθήσεις που προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας και Θάνατο. Παρακάτω, μερικές λιγότερο δημοφιλείς παρενέργειες του καπνίσματος – Από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών.

Επίπτωση νούμερο 1 – ΨΩΡΙΑΣΗ: Οι καπνιστές παρατηρείται να εμφανίζουν πιο συχνά ψωρίαση, μια με μεταδοτική φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προκαλεί φαγούρα, βγάζοντας κόκκινες κηλίδες σε όλο το σώμα, από τις οποίες απορρέει πύον.

Επίπτωση νούμερο 2 – ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ:

Το κάπνισμα πιστεύεται ότι προκαλεί ή επιδεινώνει τις παθήσεις του ματιού-όρασης. Οι καπνιστές έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταρράκτη, μια θόλωση του φακού των ματιών που εμποδίζει το φως να τον διαπεράσει και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Ο καπνός προκαλεί καταρράκτη με δύο τρόπους, με το να ερεθίζει τα μάτια και με την απελευθέρωση των χημικών του στο εσωτερικό των πνευμόνων απ’ όπου τα χημικά αυτά συνεχίζουν την πορεία τους μέσω της κυκλοφορίας του αίματος με αποτέλεσμα να φθάσουν στα μάτια.

Το κάπνισμα επίσης συνδέεται με την ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια ανίατη (αθεράπευτη ) νόσος των ματιών η οποία προκαλείται από την επιδείνωση του κεντρικού τμήματος του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, γνωστή και ως macula ( = κηλίδα ). Η νόσος  macula ευθύνεται για την συγκέντρωση της κεντρικής όρασης στο μάτι και ελέγχει την ικανότητα μας να αναγνώσουμε ένα κείμενο, να οδηγήσουμε στο αυτοκίνητο, να αναγνωρίσουμε πρόσωπα και χρώματα, και να δούμε σε καλή ευκρίνεια.

 

Σχολιάστε

Top