Κλέφτες και Αστυνόμοι του 2018. Επισκεψη στο αστυνομικό τμήμα Μαστιχοχωρίων.

Ορισμοί και έννοιες

Η μελέτη της αποκλίνουσας συμπεριφοράς έχει θεωρηθεί ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες, αλλά και τις πιο δύσκολες περιοχές της κοινωνιολογίας. Όλοι οι κοινωνιολόγοι έχουν μια άποψη για το τι είναι έγκλημα και δε διστάζουν να την εκφράσουν, προχωρώντας μάλιστα σε αξιολογικές κρίσεις και στην υποστήριξη συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Μια κοινωνιολογική ανάλυση όμως για το φαινόμενο της αποκλίνουσας συμπεριφοράς θα πρέπει να ξεκινάει από το εξής βασικό ερώτημα:Τι είναι έγκλημα;

Η λέξη «εγκληματικότητα» γεννά φόβο σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και οδηγεί συχνά τα μέλη της κοινωνίας να υποστηρίζουν προγράμματα αυστηρότερης εφαρμογής του τυπικού κοινωνικού ελέγχου και κυρίως αυστηρότερης καταστολής για το σύνολο των πράξεων που οριοθετούνται ως εγκλήματα.

Τύποι εγκλημάτων Το σύνολο της παραβατικής συμπεριφοράς κωδικοποιείται από την εγκληματολογία σε τύπους εγκλημάτων, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι οι εξής:

• εγκλήματα βίας κατά προσώπου (περιλαμβάνονται οι φόνοι, οι βιασμοί, οι σωματικές βλάβες),

• εγκλήματα «χωρίς θύμα» (χρήση απαγορευμένων τοξικών ουσιών, επαιτεία, οδικές παραβάσεις, πορνεία),

• εγκλήματα κατά της περιουσίας (κλοπές, ληστείες, φθορές και οικονομική εγκληματικότητα).

Πηγές:http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C109/67/540,19h

 Εγκληματικότητα στην Νότια Χίο

Για την συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με την εγκληματικότητα στην νότια Χίο, η ερευνητική μας ομάδα επισκέφτηκε το αστυνομικό τμήμα Καλαμωτής, αποκομίζοντας χρήσιμα συμπεράσματα.

Στην νότια Χίο το φαινόμενο της εγκληματικότητας/παραβατικότητας δεν εμφανίζεται τόσο συχνά.Παρατηρείται όμως το φαινόμενο κλοπής μαστίχας, κατά την περίοδο που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της παραγωγής(κάτω από τα δέντρο,  κλοπή της <<πίτας>>),πριν την περισυλλογή της και σπανίως μετά από αυτό.Παρόλα αυτά,φέτος δεν καταγράφηκε επίσημα κανένα περιστατικό.Σπάνιο επίσης είναι το φαινόμενο κλοπής σπιτιών-εξοχικών που συμβαίνουν συνήθως την εποχή του καλοκαιριού. Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν,συμπεραίνουμε τα ποσοστά της εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλά.Έχουμε όμως περιστατικά παραβατικότητας κυρίως στις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ).Τέλος, υπάρχουν και κάποια περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που όμως τα περισσότερα δεν αναφέρονται  στην αστυνομία.Γενικά , τα περισσότερα περιστατικά παραβατικότητας δεν καταγγέλλονται λόγω της γνωριμίας μεταξύ των πολιτών ή δεν γίνονται επίσημες καταγραφές.

    Κάθε παραβατική πράξη έχει την δική της βαρύτητα έναντι στο κοινωνικό σύνολο και στην εφαρμογή του νόμου π.χ. οι τροχονομικές παραβάσεις δεν αφορούν πάντα μόνο τον παραβάτη οδηγό,αλλά συμβαίνει να επηρεάζουν άμεσα και τους υπόλοιπους χρήστες της  οδού.Με βάση αυτό,κάποιες τροχονομικές παραβάσεις θεωρούνται ιδιαιτέρως σοβαρές.

    Παρατηρούμε λοιπόν,ότι η νότια Χίος δεν είναι μια παραβατική κοινότητα.Σπάνια εμφανίζονται παραβατικές πράξεις  ή εγκληματικές ενέργειες.Επομένως, η νότια Χίος δεν έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση που απασχολεί την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σχολιάστε

Top