Οι Σύλλογοι του Πολυγύρου – επιμέλεια Αναστασία Γιαγκοπούλου

Χορευτικό αντάμωμα Πολυγύρου

 

                                Σύλλογοι  Πολυγύρου – Γέφυρες Πολιτισμού

Ποιος είναι άραγε ο στόχος ενός πολιτιστικού συλλόγου; Να οργανώσει πολίτες; Να τους επιμορφώσει; Να διατηρήσει τα ήθη και τα έθιμα μιας συγκεκριμένης περιοχής της Ελλάδας και να τα περάσει στις επόμενες γενιές; Σε αρκετές περιπτώσεις είναι όλα τα παραπάνω, σε κάποιες άλλες ορισμένα εξ’ αυτών.
Είτε πρόκειται λοιπόν για παραδοσιακούς χορούς από κάθε γωνιά της χώρας, είτε για αυτοοργάνωση κατοίκων με άξονα πολιτιστικό, είτε για διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων λαογραφικού περιεχομένου, οι Σύλλογοι – Όμιλοι μιας  επαρχιακής κοινότητας προσφέρουν με τις δράσεις τους υψηλή πολιτιστική δράση. Παρακάτω παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιους σημαντικούς για τη δράση τους Συλλόγους του Πολυγύρου και  συγγνώμη αν αμελήσαμε να αναφέρουμε κι άλλους.

1.     Ο Σύλλογος  Ηπειρωτών  Χαλκιδικής,  η  «Η Δωδώνη» ιδρύθηκε το 2012 από Ηπειρώτες που κατοικούν στον Πολύγυρο . Σκοπός του συλλόγου η διατήρηση και η προβολή των ηθών, των εθίμων  και της πλούσιας  μουσικοχορευτικής  παράδοσης  της Ηπείρου . Ο Σύλλογος στα χρόνια της λειτουργίας του έχει διοργανώσει παρουσιάσεις βιβλίων και ηπειρώτικες μουσικοχορευτικές βραδιές, έχει λάβει μέρος σε εκδηλώσεις  που διοργανώνει η εκάστοτε δημοτική αρχή ενώ σήμερα δραστηριοποιείται η ομάδα παραδοσιακών χορών  για  ενήλικες.

2. Ο Σύλλογος Γυναικών Πολυγύρου, ιδρύθηκε το 1994. Βασικός τους σκοπός είναι η συσπείρωση των γυναικών του Πολυγύρου, με έμφαση στην ανάδειξη του πολιτισμού και της παράδοσης. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει να παρουσιάσει έναν σημαντικό αριθμό πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων στην τοπική κοινωνία. Μια σπουδαία πρωτοβουλία είναι η ίδρυση Τράπεζας Αίματος του συλλόγου και η καταχώρηση αυτής ως μέλος στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών.

   Έχει  αναπτύξει φιλανθρωπική δράση (ενίσχυση τοπικών συλλόγων με δράση στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, ενίσχυση με δύο ειδικές πολυθρόνες στο Τμήμα Νεφροπαθών του Γ.Ν.Χ),  συνεργασία με τοπικούς φορείς (Εκκλησία, Δήμο Πολυγύρου και Περιφ. Ενότητα Χαλκιδικής) και συλλόγους,  ενώ παράλληλα οργανώνει  ψυχαγωγικές εκδηλώσεις (Γεφυρώματα με συλλόγους γυναίκων από όλη την Ελλάδα, συμμετοχή σε εκδηλώσεις ΓΕΥΣΗΣ-ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που προάγουν και αναδεικνύουν τον Πολύγυρο), ομιλίες με εξαιρετικούς επιστήμονες για ιατρικά θέματα προωθώντας έτσι την ενημέρωση και την πρόληψη της υγείας των μελών και φίλων του συλλόγου, μονοήμερες και πολυήμερες εκδρομές εντός και εκτός Ελλάδος και παρουσιάσεις βιβλίων. 

3.     Ο Σύλλογος Νεολαίας Πολυγύρου  δημιουργήθηκε το 1976 με σκοπό τη δραστηριοποίηση της  νεολαίας του Πολυγύρου «δι ένα καλύτερον μέλλον αυτού του τόπου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει  άρθρο της εποχής. Οι νέοι άνθρωποι του Πολυγύρου ενδιαφέρονται έμπρακτα για τον τόπο τους και αυτό φαίνεται και από το ότι σύλλογοι Νεολαίας στον Πολύγυρο δραστηριοποιούνται εδώ και 50 χρόνια περίπου. Παρόλες τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ένας νέος στην επαρχία λόγω έλλειψης ευκαιριών σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής, η νεολαία συνέχισε να στηρίζει τον τόπο της με διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις.

    Το 2016 έγινε προσπάθεια επανασύστασης της νεολαίας, με τίτλο «Σύλλογος Νεολαίας Πολυγύρου» και στόχοι της είναι να ευαισθητοποιήσει τους νέους σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο, να αναδείξει τη πολιτιστική κληρονομία, να ενισχύσει το πνεύμα της αλληλεγγύης  και του εθελοντισμού και φυσικά να δώσει την ζωντάνια που αξίζει  στον τόπο της. 

4. Ο Σύλλογος Ποντίων Πολυγύρου  ιδρύθηκε το 2006 από μια ομάδα Ποντίων που

βρέθηκαν στον Πολύγυρο κυρίως σαν εργαζόμενοι και έμειναν μόνιμα. Βασικός σκοπός του Συλλόγου είναι η διατήρηση και διάδοση της ποντιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και της αληθινής ιστορίας των Αλησμόνητων Πατρίδων.

     Ο Σύλλογος έχει χορευτική ομάδα και συμμετέχει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και εθελοντικές δράσεις του Δήμου. Σχεδίασε και υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα« Πόντος- ιστορία- πολιτισμός –λαογραφία» σε σχολεία με διδασκαλία ποντιακών χορών και ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της Γενοκτονίας των  Ποντίων.

5. Ο Χορευτικός Όµιλος Πολυγύρου ιδρύθηκε το 2017 και εδρεύει στην πρωτεύουσα του Νοµού Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο. Απαρτίζεται από περίπου 300 χορευτές ηλικίας από 4 έως 60 χρονών. Σκοπός του Οµίλου είναι να διατηρήσει ζωντανές τις αξίες της παράδοσης και της λαογραφίας στο πνεύµα των νέων. Παρά το σύντοµο χρόνο ύπαρξής του έχει ήδη δραστηριοποιηθεί στα πολιτιστικά δρώµενα της τοπικής κοινωνίας, καθώς και της Χαλκιδικής γενικότερα, λαµβάνοντας µέρος σε διαφορετικές εκδηλώσεις  µέσα στο Νοµό.

      Επίσης, ο σύλλογος έχει δυναµική παρουσία και εκτός Χαλκιδικής, καθώς συµµετείχε σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ζάκυνθο, στην Σκιάθο, στην Πορταριά Πηλίου και στην Τήνο. Το 2019 και το 2023 οι εφηβικές οµάδες του συλλόγου συµµετείχαν σε δύο παγκόσµια φεστιβάλ του εξωτερικού στο Udine της Ιταλίας και στο Seeboden της Αυστρίας.

6. ΟΠολιτιστικός Σύλλογος Πολυγύρου  ιδρύθηκε το 1976 από μια παρέα νέων ανθρώπων με ευαισθησίες και αγάπη για τον τόπο. Στόχοι του Συλλόγου, η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους κατοίκους, η συμβολή στην πνευματική, καλλιτεχνική και πολιτιστική κίνηση του τόπου και η διάσωση και διατήρηση της παράδοσης του τόπου μας για τις επόμενες γενιές.

     Πλήθος από εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, ταινίες, συναυλίες, φεστιβάλ, ομιλίες για ποικίλα φλέγοντα θέματα, καταγραφές παραδοσιακών τραγουδιών και χορών, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και γλυπτικής, λαογραφικού υλικού, αφιερώματα σε ποιητές, συνθέτες και άλλους δημιουργούς, παρουσιάσεις βιβλίων, ταξίδια, μα και γλέντια, πραγματοποιήθηκαν σ’ αυτήν την πορεία των σαράντα οκτώ χρόνων και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται. Η παραδοσιακή χορωδία έχει ηχογραφήσει τέσσερα c.d. με τραγούδια του Πολυγύρου και της Χαλκιδικής γενικότερα. Η θεατρική ομάδα παρουσιάζει κάθε χρόνο ένα θεατρικό έργο από το Ελληνικό ή το ξένο ρεπερτόριο στον Πολύγυρο και σε άλλα μέρη εντός και εκτός Χαλκιδικής.

7. Ο Λαογραφικός  Όμιλος Πολυγύρου  δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 2000. Πολύ σύντομα έγινε τρόπος ζωής για τα μέλη του αλλά και συνε­κτικό στοιχείο της κοινωνίας του Πολυγύρου, σε ένα μακρύ ταξίδι αναζήτησης και ανακάλυψης χο­ρών, εθίμων, παραδόσεων και μέσα απ’ αυτό της  κοινωνικής επαφής, της συνεργασίας και της ανθρώπινης  αλληλεγγύης. Στόχος του ομίλου είναι να προάγει  τον εθελοντισμό, βγάζοντας τον κόσμο από τα σπίτια του και δίδοντάς του τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά σε ανοιχτές γιορτές πολιτισμού.

     Για αρκετά χρόνια εξέδιδε  το περιοδικό «ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ», ενώ συμμετείχε στην έκδοση ση­μαντικών βιβλίων και στο λεύκωμα «Πολύγυρος ο τόπος και οι άνθρωποι». Παράλληλα δημιούργησε μεγάλες εκδηλώσεις, όπως το Ιο, 2ο, και 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Λαογραφίας και Παράδοσης καθώς και Ανταμώματα  με τη συμμετοχή 100 και πλέον χορευτικών συλλόγων απ’ όλη τη Μακεδονία,φθάνοντας το 2024 στην 17η Διοργάνωση.

8. Ο Εθελοντικός Όμιλος Γυναικών Πολυγύρου ιδρύθηκε το 1973 και αρχικά ήταν ο μόνος Όμιλος που κάλυπτε όλες σχεδόν τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου Πολυγύρου (καρναβάλι, εκθέσεις εργοχείρων, χορό γυναικών, φιλανθρωπικά έργα). Από το 1995 που δημιουργήθηκε το Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου μέχρι και σήμερα, οι Γυναίκες του Εθελοντικού Ομίλου με άοκνες και συντονισμένες ενέργειες, με αγάπη και μεράκι αλλά και με σεβασμό και προσήλωση, φροντίζουν για την συγκέντρωση των εκθεμάτων, την καταγραφή, την παρουσίαση και την γενικότερη διαχείρισή τους, ώστε να προβάλλονται με τον καλύτερο τρόπο η λαογραφία και η παράδοση του τόπου στους επισκέπτες του Μουσείου.

    Στους σκοπούς του Ομίλου περιλαμβάνονται η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων (γιορτή  Μητέρας, Χριστουγεννιάτικη, Αποκριάτικη και Καλοκαιρινή γιορτή), η διοργάνωση εκδρομών (ψυχαγωγικών, πολιτιστικών και προσκυνηματικών) καθώς και δράσεις για ειδικούς φιλανθρωπικούς σκοπούς. Επίσης, ο Όμιλος συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ που οργανώνονται από τον Δήμο καθώς και από τους Φορείς και τους Συλλόγους του Πολυγύρου.

9. Ο Σύλλογος Κρητών  Χαλκιδικής, «Ν. Καζαντζάκης» ιδρύθηκε από τους Κρήτες της περιοχής το 2012 με έδρα τον Πολύγυρο και με σκοπό την προβολή, ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτισμικής παράδοσης της Κρήτης.

Το 2015 δημιουργήθηκε το πρώτο χορευτικό τμήμα που λειτουργεί έως και σήμερα με χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Μπαραχάνο.

Ο Σύλλογος έχει εκπροσωπήσει επάξια την παράδοση της Κρήτης συμμετέχοντας σε πολλές εκδηλώσεις εντός και εκτός Χαλκιδικής αλλά και σε φεστιβάλ στο Βελιγράδι.

 Μαθητές/-τριες της Α΄ Λυκείου

(Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τους συλλόγους)

Φωτο Κρητών φωτο Λαογραφικού Συλλόγου φωτο νεολαία πολυγύρου φωτο παιδικής Πολιτιστικού Φωτο Συλλόγου Γυναικών Φωτο ΧΟΠ (3) Φωτο ΧΟΠ ΦΩΤΟ ΧΟΠ6

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης