Μουσική και καλή διάθεση

music   Η δύναμη της μουσικής είναι απίστευτα μεγάλη. Δεν είναι τυχαίο το ότι λένε πως η μουσική μπορεί να ηρεμήσει ακόμη και άγρια θηρία…όπως και να μας φτιάξει τη διάθεση. Στις δύσκολες μέρες που περνάμε λόγω της εξάπλωσης του covid 19 και των περιορισμών που προκύπτουν εξαιτίας αυτού, η μουσική μπορεί να δράσει λυτρωτικά στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους εφήβους.
Την μουσική την χρειαζόμαστε περισσότερο απʹ ότι νομίζουμε. Μπορεί να αλλάξει την διάθεσή μας σε μια στιγμή και να γεμίσει μια γκρίζα μέρα με μελωδία και χρώματα.
Οι θετικές επιδράσεις της μουσικής είναι γνωστές στους ανθρώπους εδώ και πολλά χρόνια. Μερικά τραγούδια ή ύμνοι χρησιμοποιούνται στον πόλεμο για να εμπνεύσουν το θάρρος και την εμπιστοσύνη των στρατιωτών. Στις αθλητικές εκδηλώσεις η μουσική ξεσηκώνει το πλήθος. Το ίδιο συμβαίνει στα σχολεία, όπου τα παιδιά μαθαίνουν τους αριθμούς και την αλφαβήτα μέσα από το τραγούδι. Ακόμα και στα καταστήματα παίζουν μουσική για να μας ενθαρρύνουν να ψωνίσουμε περισσότερα, και τα εστιατόρια βάζουν μουσική για να φάμε πιο πολύ. Η μουσική παίζει σε οδοντιατρεία για να αισθανθεί ο ασθενής καλύτερα και στα ασανσέρ για να μην βαριόμαστε. Χάρη σε όλα αυτά και πολλά άλλα, ξέρουμε ότι η μουσική είναι καλή για την διάθεσή σας. Μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση και μας κάνει να νιώθουμε λιγότερη στεναχώρια.
Είναι αλήθεια πως ο καθένας έχει δικές του προτιμήσεις στην μουσική. Υπάρχουν όμως ορισμένες μελωδίες που έχουν ιδιαίτερα αποτελέσματα. Οι μελωδίες που μας τραγουδούσε η μητέρα μας όσο ήμασταν στην κοιλιά της, οι μελωδίες που ακούγαμε όταν ήμασταν μωρά ή τα τραγούδια που έχουμε συνδυάσει με μια ευχάριστη εμπειρία αρέσουν σε όλους παγκοσμίως.Όταν ακούμε ορισμένα μουσικά κομμάτια, τα επίπεδα του άγχους, του στρες και της ανησυχίας μειώνονται λόγω της ηρεμιστικής δύναμής της.
Το μυστικό για να ξέρουν αν ένα τραγούδι μπορεί να τονώσει τη διάθεσή μας βρίσκεται στον ρυθμό του. Τα κύρια συστατικά μιας μελωδίας που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά είναι ένας υψηλός ρυθμός των 150 χτύπων το λεπτό, ο οποίος προκαλεί ένα αίσθημα ενέργειας – το μουσικό κλειδί το οποίο είναι ένα σύνολο από νότες σε μια συγκεκριμένη κλίμακα, και οι στίχοι.
Ορισμένοι ήχοι έχουν εξαιρετική ικανότητα να μειώνουν αρνητικά συναισθήματα. Ενώ ορισμένοι ρυθμοί είναι «φτιαγμένοι» για την χαλάρωση, οποιοδήποτε στυλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία.Δεδομένου ότι η μουσική επηρεάζει την διάθεση, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε οποιαδήποτε κατάσταση και ανά πάσα στιγμή για να αισθανθούμε καλύτερα.

 

Άγγελος Πέιος

One Response to Μουσική και καλή διάθεση

  1. Ο/Η ΣΚΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ λέει:

    Ωραία, Άγγελε! Ενδιαφέρον άρθρο!

Σχολιάστε

Top