Συνέντευξη Δήμου & Περιφέρειας για την ανακύκλωση

Στο τέλος της ενημερωτικής εκδήλωσης που έγινε στα τμήματα Α3, Α1, και Β4, σχετικά με την ανακύκλωση από εκπροσώπους του Δήμο Κομοτηνής, της ΔΙΑΑΜΑΘ και της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, βρήκαμε την ευκαιρία να μάθουμε κάποιες παραπάνω πληροφορίες και αν οργανώσουμε μια μικρή συνέντευξη από τον κ. Μπαντούνα, υπεύθυνο από το δήμο Κομοτηνής και την κ. Δραγουμάνη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης  για την ανακύκλωση στην πόλη μας.

Συνέντευξη Α

-Κυρία Δραγουμάνη αρχικά για να σας γνωρίσουμε, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε ποια είναι η αρμοδιότητα σας και πόσα χρόνια βρίσκεστε στη συγκεκριμένη θέση ;

κα Δραγουμάνη: Λοιπόν δουλεύω εδώ και 17 χρόνια και η  υπηρεσία μας έχει αρμοδιότητα για την  αδειοδότηση περιβαλλοντικών έργων όπως είναι η χορήγηση άδειας χώρων Υγειονομικής Ταφής, Μονάδων Υγειονομικών Αποβλήτων, Κέντρων Ανακυκλώσιμων Υλικών κα.

-Τώρα όσο αφορά το Δήμο Κομοτηνής ποια είναι η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για την Ανακύκλωση;

κ. Μπαντούνας: Είναι το τμήμα καθαριότητας και ανακύκλωσης.

-Εδώ και πόσα χρόνια γίνονται προσπάθειες στο δήμο μας και ευρύτερα στον νομό μας σχετικά με την ανακύκλωση;

κ. Μπαντούνας: Από το 2006 και μετά.

- Τι ποσοστό ανακύκλωσης και εκτροπής από την ταφή επιτυγχάνει ο δήμος Κομοτηνής;

κ. Μπαντούνας: Από το 2006 και μετά γίνονται προσπάθειες στο δήμο  μας σχετικά με την ανακύκλωση. Έχουμε κάποια στοιχεία από  το 2017 που μπορούμε να σας αναφέρουμε,τα οποία έδειξαν ότι στον νομό μας έχουν ανακυκλωθεί:

  • 2800 τονοι απο τον  μπλε καδο
  • 50 τονοι γυαλινες συσκευασιες
  •  75 τονοι χαρτι και χαρτόνι
  •  10 τονοι  ηλεκτρικες συσκευες
  •  5,5 τονοι φαρμακα
  • 16 τεμάχια ΟΧΤΖ

Το 2018 αυξήθηκαν οι τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών και ακόμα περισσότερο και  το 2019, λόγω της λειτουργίας μιας κινητής μονάδας ανακυκλωσης που αρχισε να λειτουργεί μέσα στο 2018. Ένα 10% πρέπει να πηγαίνουν στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικων, της περιοχή μας πηγαίνει στο ΚΔΑΥ Αλεξανδούπολης.

Να αναφέρουμε ότι από τα σύμμεικτα  απορρίμματα που συλλέχθηκαν από το δήμο:

  • Το 2015 έχουν συλλεχθεί 21500 τόνοι σύμμεικτα  απορρίμματα
  • Το 2016 έχουν συλλεχθεί 20200 τόνοι σύμμεικτα  απορρίμματα
  • Το 2017 έχουν συλλεχθεί 20500 τόνοι σύμμεικτα  απορρίμματα

Παρατηρούμε, λοιπόν ότι από το 2015 μέχρι το 2017 έχουν μειωθεί τα σύμμεικτα απορρίμματα κατά ένα τόνο καθώς έχουν αυξηθεί τα απορρίμματα ανακύκλωσης.

- Αναφερθήκατε κάποια στιγμή σε σύμμεικτα απορρίμματα, μπορείτε να μας ξεκαθαρίσετε την έννοια;

κα Δραγουμάνη: Σύμμεικτα είναι τα απορρίμματα που πηγαίνουν στον πράσινο και κόκκινο κάδο, αυτά που πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ

-Υπάρχει, ωστόσο η στάση συμπολιτών μας που αρνούνται να συμμετέχουν στην ανακύκλωση, επειδή πιστεύουν πως τα ανακυκλώσιμα αντικείμενα καταλήγουν στις χωματερές. Κατά πόσο μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο;

κα Δραγουμάνη:  Να αναφέρουμε στην αρχή  ότι ο  δήμος έχει 2 διαφορετικά μέσα αποκομιδής των απορριμμάτων ένα για τους πράσινους κάδους που είναι για τα κοινά απορρίμματα  και αυτά που μαζεύουν από τους μπλε κάδους που μπαίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά. Όταν το μισό κι παραπάνω περιεχόμενο των μπλε κάδων είναι μη ανακυκλώσιμα τότε όλο το περιεχόμενο θα καταλήξει στις χωματερές.

-Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι μελλοντικές δράσεις για την ανακύκλωση στο δήμο μας;

κα Δραγουμάνη   οι μελλοντικές μα δράσεις μπορεί να είναι η ευαισθητοποίηση τον πολιτών και οι συνεντεύξεις στην τηλεόραση και τα σχολεία.

-Πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα σχολεία και οι μαθητές στο έργο του δήμου για την ανακύκλωση;

κα Δραγουμάνη είναι έργο κάθε πολίτη να μην αγοράζει πολλά οργανικά και είναι υποχρέωση του να ανακυκλώνει. Για αυτό πρέπει να υπάρχουν στο σπίτι αλλά και στο σχολείο κάδοι ανακύκλωσης στους οποίους πρέπει τα παιδιά να πετάνε τα σωστά υλικά αλλά και οι πιο μεγάλοι μαθητές να παροτρύνουν τους πιο μικρούς.

Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και τις απαντήσεις που μας δώσατε.

Βαρβάρα Λιάπη, Λάπατα Σταματία

 

Σχολιάστε