Ανακύκλωση φαρμάκων

Πέρα από τις υπόλοιπες γνωστές, πλέον, σε όλους απειλές για το περιβάλλον, τα ληγμένα φάρμακα αποτελούν άλλη μια μεγάλη απειλή για τον πλανήτη. Η πλειοψηφία του κόσμου, μη γνωρίζοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον ή ίσως και αμελώντας το μέγεθός τους, μετά τη λήξη των φαρμάκων συνηθίζει να τα πετάει στους κοινούς κάδους απορριμμάτων, στο νεροχύτη ή ακόμη και στην αποχέτευση, όπου μέσω των μονάδων αστικών λυμάτων καταλήγουν στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν το ήδη επιβαρημένο οικοσύστημα. Μάλιστα, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 500.000.000 συσκευασίες φαρμάκων αχρησιμοποίητες ή ληγμένες απορρίπτονται στους κοινούς κάδους απορριμμάτων.

Στις μέρες μας, ολοένα και περισσότερο εντατικοποιούνται οι έρευνες για τις ακριβείς επιπτώσεις που έχει η απόρριψη ληγμένων φαρμάκων στο περιβάλλον, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι οι 27 από τις 100 πιο διαδεδομένες δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων ανιχνεύονται στο περιβάλλον.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΗΓΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  1. Διαβάζουμε την ημερομηνία λήξης της κάθε συσκευασίας, απομονώνοντας αυτές που έχουν λήξει.
  2. Αφαιρούμε τη χάρτινη συσκευασία, κρατώντας το blister εάν πρόκειται για χάπια, ή το μπουκαλάκι εάν πρόκειται για διάλυμα, για να αποφεύγεται κάθε υπόνοια για τυχόν πώληση των φαρμάκων.
  3. Τοποθετούμε όλες τις συσκευασίες προς ανακύκλωση σε μια χάρτινη σακούλα και κατευθυνόμαστε προς το πλησιέστερο φαρμακείο που
    διαθέτει τέτοιους κάδους.
  4. Μπορούμε να ανακυκλώσουμε όλων των ειδών τα φάρμακα, πλην των ηρεμιστικών-αγχολυτικών, που εμπίπτουν στο Νόμο 1729/87, περί ναρκωτικών και δεν υπάρχει ακόμα σαφές νομοθετικό πλαίσιο για την καταστροφή ”ναρκωτικών” ουσιών.

 

ΠΗΓΕΣ: https://www.flowmagazine.gr/anakuklosi_farmakon/

Σχολιάστε