Γιατί να ανακυκλώσω το αλουμινιο;

Το αλουμίνιο ή αργίλιο είναι το τρίτο κατά σειρά στοιχείο μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο που συναντάται στον φλοιό της γης. Το αλουμίνιο προέρχεται από το ορυκτό «βωξίτης» που μετά από την εξόρυξή του μετατρέπεται σε αλουμίνα και στην συνέχεια με ηλεκτρόλυση μετατρέπεται σε μέταλλο αλουμίνιο.

Το αλουμίνιο θεωρείται ως ένα από τα πιο ανακυκλώσιμα υλικά παγκοσμίως. Η ανακύκλωση του αλουμινίου αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική βιομηχανική δραστηριότητα με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων.

Με την ανακύκλωση του αλουμινίου, προστατεύουμε το περιβάλλον, εξοικονομούμε ενέργεια και περιορίζουμε τη σπατάλη πρώτων υλών. Η ανακύκλωση αλουμινίου σε σχέση με την παραγωγή του από την αρχή σημαίνει 95% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, 95% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και 97% λιγότερη μόλυνση του νερού. Γι αυτό και το έχουν αναδείξει σε «πράσινο» μέταλλο.

 Εμφάνιση της εικόνας προέλευσης

Στη χώρα μας, η Ελβάλ Α.Ε., Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου, πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια, με σημαντικές επενδύσεις σε εξειδικευμένο εξοπλισμό τεχνολογίας φιλικής προς το περιβάλλον αλλά και με τη δημιουργία του ΚΑΝΑΛ, ώστε να διαδοθεί η ιδέα της ανακύκλωσης μέσα από την ενημέρωση του κοινού και την περισυλλογή κουτιών αλουμινίου.

Εμφάνιση της εικόνας προέλευσης

Αξιόλογη επένδυση της Elval, που σχετίζεται άμεσα και με το πρόγραμμα ανακύκλωσης, αποτελούν οι νέοι φούρνοι απολακοποίησης – τήξης αλουμινίου. Με στόχο τη συνεχή βελτίωση της περιβαλλοντικής της επίδοσης, η Elval προχώρησε στην εγκατάσταση και λειτουργία των δύο φούρνων απολακοποίησης (delacquering) νέας τεχνολογίας, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και ελαχιστοποίηση των ατμοσφαιρικών εκπομπών. Πρόκειται για μια τεχνολογία που διασφαλίζει την περιβαλλοντικά φιλική ανακύκλωση αλουμινίου με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, περιορισμένα απόβλητα και χαμηλότερες ατμοσφαιρικές εκπομπές, ενώ παράλληλα αυξάνει τη δυναμικότητα χρήσης ανακυκλωμένου αλουμινίου ως πρώτη ύλη, συμβάλλοντας έτσι και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι φούρνοι απολακοποίησης και τήξης της Elval αποτελούν μία βελτιωμένη εφαρμογή δοκιμασμένων τεχνολογιών και λαμπρό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης στη βιομηχανική παραγωγή.

Πηγή

https://www.canal.gr/

Σχολιάστε