Ληγμένα φάρμακα:Καταστροφικά για το περιβάλλον

Τα ληγμένα φάρμακα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Κάθε άνθρωπος συνήθως μετά τη λήξη των φαρμάκων τα πετάει στους κοινούς κάδους απορριμμάτων, στο νεροχύτη ή ακόμη και στην αποχέτευση, όπου μέσω των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων καταλήγουν στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 500.000.000 συσκευασίες φαρμάκων αχρησιμοποίητες ή ληγμένες απορρίπτονται στους κοινούς κάδους απορριμμάτων.

Μερικά φαρμακεία έχουν ειδικούς πράσινους κάδους, όπου οι πολίτες πετούν τα φάρμακα που έχουν λήξει. Οι ποσότητες που συλλέγονται, στέλνονται σε ειδικές εγκαταστάσεις αδρανοποίησης και καύσης τους.  500 εκ. συσκευασίες φαρμάκων απορρίπτονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα Title

Όμως τι πρέπει να κάνουμε ως πολίτες?

  1. Επαναχρησιμοποίηση για κοινωνικό σκοπό

Πρώτη επιλογή μας η επαναχρησιμοποίηση μη ληγμένων φαρμάκων. Έτσι, προστατεύουμε το περιβάλλον και βοηθάμε χιλιάδες συμπολίτες, που αδυνατούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα.

Θα πρέπει μία φορά τον μήνα να ελέγχουμε τα φάρμακα που έχουμε στην κατοχή μας, ώστε πριν λήξουν εφ’ όσον δεν μας χρειάζονται πια, να επικοινωνήσουμε με κοινωνικές δομές του Δήμου μας (Κοινωνικό Φαρμακείο ή Παντοπωλείο) για να βοηθήσουμε κάποιους που το έχουν ανάγκη.

  1. Ανακύκλωση ληγμένων φαρμάκων για να προστατέψουμε το περιβάλλον

Δεύτερη επιλογή μας, όταν τα φάρμακα έχουν λήξει, να προχωράμε στην ανακύκλωση τους μέσα από τα φαρμακεία της περιοχής μας.

Επικοινωνούμε με το φαρμακείο της γειτονιάς μας ή τον Φαρμακευτικό Σύλλογο για περισσότερες πληροφορίες και πηγαίνουμε τα ληγμένα φάρμακα, π.χ. 1-2 φορές τον χρόνο, στο κοντινότερο φαρμακείο για ανακύκλωση.

Πηγές:https://www.followgreen.gr/komotini/

Σχολιάστε