Πως μπορεί ο καθένας να προστατέψει τις συσκευές του από τη φθορά;

Αύξηση της ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή

Είναι δυνατόν να αυξηθεί η μπαταρία του φορητού υπολογιστή άμα είναι συνεχώς συνδεδεμένο στην πρίζα να αφαιρέσετε την μπαταρία έτσι ώστε να μην χαλάσει με το πέρας του χρόνου.Το πρώτο βήμα στη βελτίωση της επίδοσης της μπαταρίας σε υπολογιστές με Windows 10 είναι το πάνελ επίδοσης μπαταρίας, μια πρόσφατη προσθήκη στα Windows 10. Στοχεύει να συγκεντρώσει μαζί όλες τις ρυθμίσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε λίγες και εύκολα κατανοητές κατηγορίες. Η εταιρεία που κατασκεύασε τον υπολογιστή σου είναι αυτή που ορίζει ακριβώς ποιες από αυτές τις ρυθμίσεις μπορεί να ελέγξει το πάνελ. Γενικά, συγκράτησε αυτό τον οδηγό στο μυαλό σου:

  • Οι καλύτερες δυνατές επιδόσεις (Best Performance) προορίζονται για χρήστες που είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τη διάρκεια της μπαταρίας τους για να κερδίσουν σε επίδοση και γρηγορότερη απόκριση. Σε αυτή τη ρύθμιση, τα Windows δε θα τερματίσουν τις εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο
  • Οι καλύτερες επιδόσεις (Better Performance) περιορίζουν την ενέργεια που αποδίδεται σε εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο, αλλά θέτουν γενικά προτεραιότητα στην επίδοση απ’ότι στην απόδοση.
  • Η εξοικονόμηση μπαταρίας εξοικονομεί περισσότερη διάρκεια στη ζωή της μπαταρίας απ’ότι οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows.
  • Η οικονομία μπαταρίας (Battery Saver), που αποτελεί επιλογή μόνο όταν ο υπολογιστής δε βρίσκεται σε φόρτιση, μειώνει τη φωτεινότητα της οθόνης κατά 30%, αποτρέπει τα Windows από το να κατεβάζουν ενημερώσεις, σταματά τον συγχρονισμό της εφαρμογής Mail και διακόπτει τη λειτουργία των περισσότερων εφαρμογών που λειτουργούν στο παρασκήνιο

Ο τρόπος φόρτισης έχει μεγάλη σημασία!

Παλιά οι ειδικοί συνιστούσαν να αποφορτίζουμε τη μπαταρία (νικελίου) όσο γίνεται περισσότερο, πριν την επαναφορτίσουμε. Πλέον όμως, με την έλευση των μπαταριών Λιθίου, αυτό έχει καταργηθεί.

Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκε ότι μια μπαταρία λιθίου που ξεφορτίζεται πλήρως πριν επαναφορτιστεί, χρειάζεται 300-500 κύκλους φόρτισης για να πέσει στο 70% της αρχικής της χωρητικότητας. Η ίδια μπαταρία, αν επαναφορτίζεται όταν είναι στο 50%, χρειάζεται 1200-1500 πλήρεις κύκλους για να πέσει αντίστοιχα.

Δηλαδή 3 με 4 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής!

Στάδια φόρτισης μπαταρίας πολυμερών λιθίου

Για μέγιστη διάρκειας ζωής της μπαταρίας λοιπόν, φορτίζετε την πιο συχνά, ιδανικά απο το 40% και μέχρι το 80%

Οι περισσότερες μπαταρίες ιόντων λιθίου χρησιμοποιούν ταχεία φόρτιση, ώστε η μπαταρία να φορτιστεί γρήγορα έως το 80% και στη συνέχεια, μεταβαίνουν σε συντηρητική φόρτιση. Αυτό σημαίνει ότι ενα τηλέφωνο χρειάζεται περίπου 1,5 ώρα φόρτισης έως το 80% και άλλο τόσο από το 80% έως το 100%.

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί συνιστούν μια πλήρη αποφόρτιση-φόρτιση την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί η μπαταρία ή αν δεν έχει λειτουργήσει για καιρό.

Καθώς η μπαταρία μας παλιώνει καλό ειναι να κάνουμε την ίδια διαδικασία μια φορά καθε 2 μήνες, καθώς αυτό βοηθάει το τηλέφωνο να επαναυπολογίσει τη χωρητικότητα και να υπολογίζει με ακρίβεια την ένδειξη της μπαταρίας στην οθόνη.

Αύξηση του χρόνου ζωής του ψυγείου σας

Το ψυγείο αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα σε μία επαγγελματική κουζίνα. Είναι αυτός ο κρίκος της αλυσίδας από τον οποίο εξαρτάται η υγιεινή των υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των φαγητών. Από αυτό το γεγονός και μόνο γίνεται αντιληπτή η συμβολή του στη διατήρηση της ποιότητας προϊόντων μίας επιχείρησης μαζικής εστίασης.

Πολύ συχνά όμως η σημασία του υποβαθμίζεται με αποτέλεσμα ο χρόνος ζωής του τελικά να είναι μικρότερος από τον αναμενόμενο.

Παρακάτω παρουσιάζονται 7 τρόποι που μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά τη διάρκεια της ζωής ενός ψυγείου, εξοικονομώντας σημαντικά κεφάλαια για την επιχείρηση σας:

1. Έρευνα αγοράς.

Η μακροζωία ενός ψυγείου ξεκινά από την επιλογή του. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συσκευής είναι εκείνα που θα καθορίσουν σε αρχικό βαθμό τη διάρκεια της ζωής της. Επιλέξτε συσκευές με χαρακτηριστικά όπως η χρήση του ποιοτικά ανώτερου χάλυβα AISI 304 18/8-10, η αντιμικροβιακή & αντιδιαβρωτική προστασία των εξατμιστών και η απροβλημάτιστη λειτουργία των συσκευών σε θερμοκρασία περιβάλλοντος +43οC, αποτελούν ενδείξεις ποιοτικού προϊόντος με περισσότερες πιθανότητες να αντέξει στον χρόνο.

2. Σωστή τοποθέτηση της συσκευής στον χώρο.

Η τοποθέτηση της συσκευής στο χώρο πρέπει να διευκολύνει τον αερισμό το μηχανισμού ψύξης. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής χώρος για την κυκλοφορία του αέρα διατηρώντας μία απόσταση τουλάχιστον 25εκ από το ταβάνι ιδιαίτερα για τους ψυχόμενους θαλάμους. Για τα ψυγεία πάγκους φροντίστε να μην υπάρχουν εμπόδια μπροστά από στις οπές αερισμού του ψυκτικού μηχανήματος.

3. Αποτελεσματική φόρτωση χώρου ψύξης.

Η σωστή λειτουργία του ψυγείου στηρίζεται στην χωρίς εμπόδια κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό του.

Τα 3 σημεία που πρέπει να προσεχθούν είναι:
α) Τοποθετήστε τα δοχεία επάνω στις σχάρες και όχι στο πάτωμα.
β) Τοποθετήστε τα αποθηκευμένα υλικά εντός της επιφάνειας των σχαρών και μόνο.
γ) Μην υπερβαίνεται τη σήμανση της μέγιστης στάθμης.

4. Τρόπος αποθήκευσης τροφίμων.

Σημαντική πηγή προβλημάτων είναι τα ίδια τα τρόφιμα και ιδιαίτερα τα όξινα. Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σας στα κατάλληλα για αυτά δοχεία και τοποθετήστε σκεπασμένα εντός του ψυγείου. Ιδιαίτερα τα δοχεία που περιέχουν όξινες τροφές όπως το λεμόνι, το ξύδι, το κρασί και λοιπά, αυτά θα πρέπει είναι αεροστεγώς σφραγισμένα.

Συντήρηση κλιματιστικού

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την συντήρηση

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή έτσι και το κλιματιστικό έχει φθορές. Το κλιματιστικό δεν είναι έτσι απλά ένα μηχάνημα που το βάζουμε στην πρίζα και πρέπει να λειτουργεί όλο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα. Αν θέλετε να αυξήσετε τον χρόνο ζωής του κλιματιστικού σας τότε διαβάστε παρακάτω τις οδηγίες για μια συντήρηση.

Το κλιματιστικό είναι ένα μηχάνημα που δουλεύει 50% στον εξωτερικό χώρο  και 50% στο εσωτερικό του σπιτιού.

Η συντήρηση της εξωτερικής μονάδας θα πρέπει να γίνει με σχολαστικότητα μιας και καταπονείται από σκόνη φύλλα κλπ.

  • Θα πρέπει να καθαριστεί ο συμπιεστής ο συμπυκνωτής του κλιματιστικού.
  • να ελεγχθούν και να συντηρηθούν τα πτερύγια του.
  • Τέλος καλό είναι να ελέγχεται και η εγκατάσταση και η οριζοντιότητα του μηχανήματος που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να χαθεί.

Η εσωτερική μονάδα όπως και η εξωτερική συγκεντρώνει βρομιές και σκόνη.

  • Θα πρέπει να αλλαχτεί το φίλτρο του αέρα.
  • Το στοιχείο του εξατμιστή του κλιματιστικού θα πρέπει να καθαριστεί σχολαστικά.
  • Επίσης θα πρέπει να καθαριστεί και και η αποχέτευση του κλιματιστικού.
  • Θα πρέπει να γίνει έλεγχος και πλήρωση αν απαιτείται με τα σωστά ψυκτικά υγρά. Προσοχή υπάρχουν διάφοροι τύποι ανάλογα με το μοντέλο και την παλαιότητα του κλιματιστικού που δεν θα πρέπει να αναμιχθούν.
  • Τέλος θα πρέπει να γίνει έλεγχος των ηλεκτρολογικών συνδέσεων, δουλειά που θα πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο συνεργείο.

Πηγές:

https://www.oikologos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1456&Itemid=205

https://gr.pcmag.com/laptops/31612/pos-na-auxesete-te-diarkeia-zoes-tes-mpatarias-tou-laptop-sas

https://antikleidi.com/mpataria-kinit%CE%BF-sintirisi-life/

https://www.inomak.com/el/pws-na-afxisete-ton-xrono-zwis-tou-psugeiou-sas/

Σχολιάστε