Πρωταπριλιά: Το έθιμο με τα ψέματα και οι ρίζες του

13

Κάθε 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου. Πρόκειται για  ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Η πρώτη καταγεγραμμένη φάρσα εντοπίζεται στη Βρετανία το 1847, όταν κυκλοφόρησαν εισιτήρια για πλύσιμο… λιονταριών στον Πύργο του Λονδίνου. H εκδήλωση αυτή  βέβαια δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Υπάρχουν, διάφορες εκδοχές για το πώς καθιερώθηκε το έθιμο αυτό πριν από πολλούς αιώνες. Δύο από αυτές , όμως, είναι οι επικρατέστερες: Η πρώτη μας μεταφέρει στις κέλτικες παραδόσεις και η δεύτερη στη Γαλλία του 16ου αιώνα.

Οι Κέλτες

Σύμφωνα με την 1η  εκδοχή, τα πρώτα ψέματα τα είπαν οι Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου- μια  εποχή που τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι πολλοί ψαράδες αναγκάζονταν να  πουν ψέματα για το πόσα ψάρια είχαν πιάσει, «φουσκώνοντας» την ποσότητα της ψαριάς. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο, που επεκτάθηκε και σε άλλες εκφάνσεις της καθημερινότητας και δεν περιοριζόταν στις επιδόσεις των ψαράδων.

Η αργοπορημένη …Πρωτοχρονιά

Η 2η  εκδοχή και πιθανόν η πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Ως το 1564 η Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά γίνεται η 1η Ιανουαρίου. Κάποιοι πολίτες όμως αντέδρασαν και συνέχισαν να γιορτάζουν, την  Πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα αποκτώντας μια ιδιαίτερη ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα για να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος  ξεγελάσει τον άλλο, θα είναι τυχερός όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος, θα χηρέψει γρήγορα.

Επιμέλεια

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ2

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης