Επίδραση του αθλητισμού σε εφηβους

Τα οφέλη του αθλητισμού ξεκινούν από την καλή φυσική κατάσταση που διασφαλίζει για τον αθλητή. Καθώς στο μεγαλύτερο μέρος τους τα αθλήματα απαιτούν τη συμμετοχή του σώματος, η συνεχής άσκηση οδηγεί στην ευρωστία και στη σωματική ευεξία. Έτσι, η ενασχόληση με αυτόν, ακόμη και από νεαρή ηλικία, θέτει τις βάσεις για ένα πιο υγιές ανθρώπινο σώμα.

Ο αθλητισμός συμβάλλει στη σωματική ανάπτυξη κι υγεία, αλλά παράλληλα προάγει και την ψυχοκοινωνική υγεία του ατόμου, δρώντας ως προστατευτικός παράγοντας κατά της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Αυτό όμως που χαρακτηρίζεται ως θαύμα του αθλητισμού είναι η συμβολή του στον ψυχισμό και στην προσωπικότητα του αθλητή. Ο πειθαρχημένος τρόπος ζωής τον οπλίζει με υπομονή και επιμονή, με υπευθυνότητα και με την προσδοκία για μία διαρκή εξελισσόμενη πορεία. Ο αθλητής θέτει συνεχώς στόχους, η κατάκτηση των οποίων γίνεται έναυσμα για το ακόμη πιο υψηλό, αποκαλύπτοντας έτσι την αστείρευτη δύναμη του ανθρώπου. Δεν εφησυχάζει και δεν τον ενδιαφέρει η διάκριση, αλλά η συμμετοχή στην προσπάθεια και η πορεία προς το στόχο. Αυτό είναι και το κατεξοχήν ηθικό δίδαγμα που επιβάλλεται να γίνει και στάση ζωής.

Επιπλέον μη ξεχνάμε την διδακτική αξία της ήττας και του λάθους. Μέσα απ’αυτά τα παιδιά προβληματίζονται και ψάχνουν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους δράσης, επεξεργάζονται, διαχειρίζονται την απογοήτευση – την αντέχουν και ωριμάζουν.

Τέλος, ο αθλητισμός απομακρύνει από τον άνθρωπο κάθε μορφή προκατάληψης, φανατισμού και δογματισμού, εμπάθειας και σκοπιμοτήτων. Ο αθλητής σέβεται τη διαφορετικότητα, αναγνωρίζει την υπεροχή του συναθλητή του, έχει πρότυπα και θέτει τον εαυτό του σε μία διαρκή διαδικασία αυτοβελτίωσης. Είναι πάντα μαχητικός, αισιόδοξος και ικανός να συσχετίσει αρμονικά τον ορθολογισμό και τον ρεαλισμό με το όνειρο και τους υψηλούς στόχους.

 

πηγη: koutrozi.gr  , gogoni.gr  , e-orizontes.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης