Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος( ΚΠΙΣΝ)

αρχείο λήψης (1)

Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop και είναι έναs περιβαλλοντικά βιώσιμοs, διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικόs, εκπαιδευτικόs και ψυχαγωγικόs αστικός τόπος, ο οποίος περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το έκτασης 170 στρεμμάτων Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το ίδρυμα ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά τον Αύγουστο του 2016.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2017, μεταβιβάστηκε στο Ελληνικό Δημόσιο και, κατ’ επέκταση, στην ελληνική κοινωνία, η πλήρης κυριότητα του έργου. Με την παράδοση του στο Ελληνικό Δημόσιο, το Ίδρυμα αποχωρεί πλήρως από την διοίκηση του έργου, ωστόσο θα συνεχίσει να το στηρίζει για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων και να διοργανώνει, ανοιχτές, δωρεάν εκδηλώσεις διάρκειας μίας εβδομάδας στο ΚΠΙΣΝ, κάθε Ιούνιο.

Αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα αυτού του είδους στην Ελλάδα και εκ των σημαντικότερων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών έργων που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα.

Ευδοκία Αθανασάκου

Σοφία Πετράκου

Σχολιάστε

Top