Η ώρα της ΓΗΣ!

earth

Το 1994, στο Los Angeles ένας σεισμός προκάλεσε μία διακοπή ρεύματος, σύντομα η πόλη ήταν ολόκληρη βυθισμένη στο σκοτάδι. Μερικοί πολίτες τηλεφώνησαν στις ειδικές δυνάμεις τρομοκρατημένοι λέγοντας ότι έβλεπαν ένα τεράστιο σύννεφο, στο χρώμα του ασημιού, στον ουρανό. Οι αρχές εξήγησαν στον κόσμο ότι αυτό που έβλεπαν ήταν ο Γαλαξίας, ο οποίος καλυπτόταν από τα  υπέρλαμπρα φώτα της πόλης.

Την επόμενη φορά που θα έχεις την ευκαιρία κοίτα τη νύχτα τον ουρανό. Τι βλέπεις; Σίγουρα όχι και πάρα πολλά. Ακόμα και στην εξοχή τα αστέρια δε λάμπουν αρκετά στις μέρες μας. Αυτό οφείλεται στην φωτορύπανση, η οποία προέρχεται από τις  πόλεις αλλά και τις κωμοπόλεις. Τα φώτα των δρόμων λάμπουν μέσα στους άδειους δρόμους και τα πάρκα των αυτοκινήτων, οι προσόψεις τον καταστημάτων και τα οικοδομικά τετράφωνα των μεγάλων γραφείων φωτίζουν και έπειτα από την άφιξη του καθενός στο σπίτι του, και τα φώτα ασφαλείας που φέγγουν διώχνουν τις γάτες από τους κήπους. Αρκετές πόλεις είναι τόσο λαμπερές το βράδυ που δεν μπορούν να φανούν από το διάστημα.

Αυτή δεν είναι η μόνη σπατάλη ενέργειας, παρόλο που επηρεάζει σοβαρά την άγρια ζωή και το οικοσύστημα. Έπειτα από την εκκόλαψη τους στη θάλασσα, για παράδειγμα, τα μωρά χελωνών χρησιμοποιούν τα χαμηλά φώτα του ηλίου στον ορίζοντα για να επιτρέψουν στην θάλασσα. Αν, όμως, μπερδευτούν από τα λαμπερά φώτα των παραθαλάσσιων ξενοδοχείων δεν μπορούν να βρουν τον δρόμο τους.

Η μόλυνση από τα φώτα επηρεάζει  και εμάς, επίσης. Όταν τα φώτα των δρόμων αντανακλούν στην κουρτίνα της κρεβατοκάμαράς μας ο ύπνος μας διαταράσσεται. Αυτό δεν είναι το μόνο που μας κουράζει, η έλλειψη του ύπνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο όπως κατάθλιψη, καρδιακή ασθένεια ακόμα και καρκίνο.

Ευτυχώς, οι περισσότερες πόλεις άρχισαν να χαμηλώνουν τα φώτα των δρόμων και να κλείνουν τα μη αναγκαία φώτα. Επίσης, μία φορά κατά τη διάρκεια του χρόνου,  ΄Ώρα της Γης΄, άνθρωποι σα πάνω από 7.000 πόλεις σε περισσότερες από 150 χώρες κλείνουν τους διακόπτες των φώτων για μία ώρα. Γιατί δεν συμμετέχεις και εσύ τον επόμενο χρόνο; Μπορείς, επιπλέον, να χρησιμοποιείς χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας λάμπες και να κλείνεις τα φώτα όταν δεν σου είναι αναγκαία. Όλοι αυτά μπορούν να βοηθήσουν! Από την αρχή του κόσμου, ο άνθρωπος θαύμαζε το νυχτερινό ουρανό. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για να ελαττώσουμε το φαινόμενο της φωτορύπανσης και να προστατεύσουμε τον όμορφο νυχτερινό και γεμάτο αστέρια ουρανό.

Χαρακάκου Βασιλική

Σχολιάστε

Top