Μάθε παιδί μου γράμματα

ma

Την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 τα παιδιά της Β΄&Γ΄ Γυμνασίου Βλαχιώτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του κ. Παπαδόπουλου (με συνυπεύθυνη την κ. Μπόκου) «Πιάσε το αυγό και… καν’ το ταινία» και στο πρόγραμμα σύνταξης της σχολικής εφημερίδας με υπεύθυνη την κ. Μπόκου (και συνυπεύθυνη την κ. Κορμπάκη)  παρακολούθησαν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος την ελληνική ταινία Μάθε παιδί μου γράμματα.

Η ταινία Μάθε παιδί μου γράμματα  είναι μία ταινία η οποία χρονολογείται το 1981  και ασκεί κοινωνική κριτική στην Ελλάδα και τους Έλληνες της μεταπολεμικής περιόδου. Στην ταινία παρουσιάζονται τα προβλήματα των κατοίκων ενός ορεινού χωριού καθώς και τα προβλήματα που συναντούν όσοι έχουν  αντιλήψεις που δεν συμβαδίζουν με την κοινή γνώμη.

Από την ταινία αυτή δεν λείπει το κωμικό στοιχείο, το οποίο συμβάλλει στην «ξεκούραση» του θεατή ο οποίος προβληματίζεται με τα όσα διαδραματίζονται. Όπως σε όλες τις ταινίες έτσι και σε αυτή ο θεατής πληροφορείται για την ενδυμασία, τις σχέσεις μεταξύ των μελών μίας οικογένειας και τη θέση κάθε ατόμου στο σύνολο της κοινωνίας.

Μέσα από την ταινία διαφαίνονται επίκαιρα ερωτήματα. Τα ερωτήματα των παιδιών της ταινίας είναι παρόμοια με τα ερωτήματα των σημερινών μαθητών, εφόσον το μέλλον τους είναι αβέβαιο και δεν είναι σίγουρο ότι  θα βρουν εργασία ακόμα και αν έχουν επιτύχει υψηλές βαθμολογίες και έχουν ολοκληρώσει πολύχρονη θητεία σε πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας.

Το ασαφές τέλος της ταινίας οδηγεί το θεατή σε σκέψεις. Ο σκηνοθέτης με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως  θέλει να αφήσει το θεατή να φαντάζεται με το δικό του τρόπο το τέλος της ταινίας, έτσι ώστε να του αρέσει αναμφίβολα.

 

Χαρακάκου Βασιλική

Σχολιάστε

Top