Οι Απόκριες στη Νάξο!!!

Οι Απόκριες στη Νάξο!!!

Οι Απόκριες στη Νάξο!!!

Οι Απόκριες είναι ένα από τα πιο ζωντανά έθιμα της Νάξου που γιορτάζεται το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Πρόκειται για μια γιορτή αφιερωμένη στον θεό Διόνυσο με κοπέλες να είναι ντυμένες ως Μαινάδες και να χορεύουν και να τραγουδούν γύρω από το άρμα του θεού. Τριγύρω τους οι Σάτυροι τις προκαλούν και τις κυνηγούν, ενώ εκείνες προσπαθούν να ξεφύγουν από τα ερωτικά τους καλέσματα. Στο τέλος, ακολουθεί από τους συμμετέχοντες άφθονος χορός με συνοδεία μουσικής.
Την επόμενη μέρα διοργανώνεται η περίφημη Λαμπαδηφορία. Ο κόσμος συγκεντρώνεται στο Κάστρο. Όλοι οι συμμετέχοντες φοράνε άσπρα σεντόνια και βάφουν το πρόσωπό τους με άσπρη και μαύρη μπογιά. Αφού ετοιμαστούν, αρχίζει η Λαμπαδηφορία, συνοδεία μουσικής από κρουστά και κραυγών του κόσμου που έρχονται για να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό δρώμενο. Η πορεία των Λαμπαδηφόρων με τις αναμμένες δάδες ξεκινάει από το Κάστρο και καταλήγει στην Παραλία.
Την Κυριακή της Αποκριάς διοργανώνεται στην Παραλία της Χώρας το Καρναβάλι. Πολύς κόσμος συγκεντρώνεται εκεί, στις καφετέριες και στα πεζοδρόμια, προκειμένου να παρακολουθήσει την παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών.
Κατά τη διάρκεια των Αποκριών, την τιμητική τους έχουν αρκετά χωριά στο νησί. Συγκεκριμένα, στην Απείρανθο αναβιώνει το τοπικό έθιμο των Κουδουνάτων. Σύμφωνα με αυτό, άνδρες φοράνε μία κάπα πάνω από τα ρούχα τους και έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους με μάσκα και ένα μαντήλι, για να μην τους αναγνωρίζουν. Στη μέση τους έχουν δεμένα σε ένα σχοινί πολλά κουδούνια, ενώ στο χέρι τους κρατάνε ένα ξύλο. Η παραδοσιακή ναξιώτικη μουσική στην πλατεία του χωριού με το βιολί, το λαούτο και την τσαμπούνα συνοδεύει τους χορευτές.
Στα χωριά Κινίδαρος, Μέλανες, Γαλήνη και Εγγαρές αναβιώνει το έθιμο των Κορδελάτων. Με βαθιά παράδοση, τελείται εδώ και πολλά χρόνια και διαρκεί τρεις μέρες. Σύμφωνα με αυτό, μία ομάδα ανδρών ντύνονται κορδελάτοι ή αλλιώς, φουστανελάδες. Η φορεσιά αποτελείται από μία λευκή φουστανέλα, ένα λευκό πουκάμισο, ένα γυναικείο καλσόν, το γιλέκο, τη ζώνη, το φέσι, τη γραβάτα, που έχει επάνω πολλά στολίδια και, φυσικά, τις κορδέλες που στολίζουν το γιλέκο και τη φουστανέλα. Με τη συνοδεία μουσικής οι κορδελάτοι ξεκινούν για να επισκεφθούν τα γειτονικά χωριά. Εκεί, είτε στην πλατεία του χωριού είτε σε καφενείο, στρώνεται μεγάλο τραπέζι που γεμίζει με φαγητά από τις γυναίκες του χωριού. Αρχικά, οι φουστανελάδες χορεύουν μόνοι τους. Στη συνέχεια, χορεύουν τις γυναίκες του χωριού. Διαγωνίζονται για το ποιος θα πάρει το μαντήλι των νιόπαντρων κοριτσιών, το οποίο και φέρει τιμητικά στη στολή του.

Οι μαθήτριες της Γ’ τάξης

Αγγελή Αρχοντούλα
Απειρανθίτη Χριστίνα

Σχολιάστε

Top